Dmitri Peskov explică situația pușcăriașilor ruși din Ucraina. Motivul pentru care plătesc cu sânge
- Iulia Moraru
- 11 noiembrie 2023, 09:15
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a făcut vineri o declarație alarmantă pentru a justifica eliberarea pușcăriașilor ruși după ce luptă în războiul din Ucraina, o strategie criticată de organizațiile neguvernamentale.
Dmitri Peskov a susținut că pușcăriașii ruși care s-au alăturat armatei ruse în Ucraina pentru a obține o amnistie viitoare își „ispășesc crima prin sânge”.
Moscova ar fi recrutat aproximativ 100.000 de combatanți din închisori, conform declarațiilor unei jurnaliste exilate.
Numai că, întoarcerea acestor luptători de pe front este percepută ca o amenințare la adresa populației ruse.
Pușcăriașii ruși își șterg faptele pe câmpul de luptă din Ucraina
„Persoanele condamnate, inclusiv cele cu privire la infracţiuni grave, îşi ispășesc crima prin sânge pe câmpul de luptă”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
„Ei ispășesc prin sânge în unităţi de asalt, sub gloanţe, obuze”, a subliniat Dmitri Peskov.
Clarificările lui Peskov au venit după ce a fost întrebat despre eliberarea lui Vladislav Kanius. Acesta e un bărbat condamnat la 17 ani de închisoare în legătură cu uciderea brutală a fostei sale partenere.
Conform informațiilor din presa rusă, Kanius ar fi fost eliberat după ce a participat la lupte în Ucraina.
Putin's spokesman Peskov commented on the pardon of Vladislav Kanyus, the murderer of student Vera Pekhteleva
"There is a certain procedure for pardon. It is an admission of guilt, a decision at the level of the FSIN, then at the level of the region, then at the level of the… pic.twitter.com/0DK35PvVKr
— NEXTA (@nexta_tv) November 10, 2023
Zeci de mii de criminali au fost recrutați pentru a lupta în Ucraina
Începând cu anul trecut, zeci de mii de persoane condamnate în justiție, inclusiv pentru infracțiuni grave precum omor sau viol, au fost înrolate din închisori pentru a participa la lupte în Ucraina, în speranța obținerii unei amnistii.
Această tactică a fost implementată concomitent cu mobilizarea a câtorva sute de mii de rezerviști, adică civili, în toamna anului 2022.
O fostă jurnalistă exilată, Olga Romanova, aduce în atenție că Moscova a recrutat în total 100.000 de combatanți din rândul persoanelor aflate în închisoare.
Jurnalista e cunoscută pentru susținerea drepturilor deținuților și a activiștilor din opoziția rusă.
Numai că, Rusia nu a prezentat niciodată vreun bilanţ oficial în acest sens.
Pușcăriașii ruși eliberați au comis în continuare fapte grave după întoarcerea de pe front
Aceasta este și situația unor mercenari Wagner. Mai mulți membri ai grupării au fost preluați direct din celulă sau din curtea închisorii de către fostul lider al grupării paramilitare, Evgheni Prigojin.
Întoarcerea acestor pușcăriași ruși în societate după participarea la conflicte armate se poate dovedi periculoasă, atrag atenția organizațiile neguvernamentale.
În luniile recente, presa rusă a relatat despre multiple situații în care pușcăriașii ruși eliberați au comis infracțiuni grave. Ei ar fi comis inclusiv omoruri și violuri, după ce au părăsit armata și au beneficiat de amnistie.