Ce distrugeri a provocat de avalanșa de la cabana Capra, cea mai puternică din ultimii 50 de ani. Turiștii au fost evacuați

O avalanșă s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4-5 februarie, în Munții Făgăraș. A fost cel mai puternic eveniment de acest gen din ultimii 50 de ani din România. Cabana Capra a fost îngropată sub nămeți.

O avalanșă a îngropat Cabana Capra, din Munții Făgăraș, în nămeți, în noaptea dintre sâmbătă și duminică, 4-5 februarie. Printr-o avertizare nivometeorologică s-a transmis încă de vineri, 3 februarie, că există un risc crescut de avalanșă, cotat la nivelul patru din cinci, în Țarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi în Masivul Bucegi. În ciuda acestor avertizări, mai mulți turiști au decis să rămână la cabană în weekend-ul trecut.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că turiștii care au ajuns la cabana Capra și-au pus atât viața lor în pericol, cât și pe cea a pompierilor care au fost nevoiți să intervină. Șeful DSU a mai adăugat că turiștii au mers pe Drumul Național 7C, închis circulației încă de pe 30 octombrie 2022, pentru a ajunge la cabană.

„Dacă drumul era închis şi s-a riscat pentru a se ajunge acolo încălcând regulile, înseamnă că turiştii şi-au pus viaţa lor în pericol, dar au pus şi viaţa pompierilor în pericol şi nu numai a pompierilor, a întregului corp de salvatori care a fost acolo”, a declarat Raed Arafat.

Cea mai puternică avalanșă din ultimii 50 de ani

Prefectul de Argeș a transmis că în cabană se aflau 57 de persoane, din București și Timiș. Dintre cei 15 angajați ai cabanei, 14 au decis să rămână acolo. Avalanșa care a afectat zona Capra a avut o lungime de doi kilometrii. Echipele de salvatori au estimat că aceasta este distanța din care se presupune că avalanșa a pornit și până unde s-a oprit.

Salvatorii montani care au intervenit au mai transmis că au fost găsite urmele a alte șapte avalanșe mai mici. O parte a avalaneși a lovit cabana și o alta a curs spre parcare unde se aflau mai multe mașini. Acestea au fost îngropate sub zăpadă înaltă de aproximativ doi metri. Salvamontiștii au transmis că a fost cea mai puternică avalanșă din ultimii 50 de ani. Un grup de 17 turiști au ajuns deja pe Transfăgărășan, potrivit Digi24.