Distribuția mandatelor în Parlamentul European după Brexit. Cine pierde și cine câștigă

Distribuția mandatelor în Parlamentul European după Brexit. Cine pierde și cine câștigă

Începând cu 1 februarie, numărul și distribuția mandatelor în Parlament s-a schimbat, ca urmare a retragerii regatului Unit din UE

De la data de 1 februarie, Parlamentul European va avea 705 membri, comparativ cu 751 (numărul maxim permis de tratatele UE) dinaintea retragerii Regatului Unit, pe 31 ianuarie 2020.

Din cele 73 de mandate care au aparținut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, în timp ce restul de 46 vor fi păstrate pentru potențiale extinderi în viitor.

Cine sunt noii deputați europeni?

Toți deputații noi au fost aleși cu ocazia Alegerilor Europene din mai 2019. În funcție de reglementările naționale, numele unor deputați au fost confirmate, în timp ce pentru alții încă se așteaptă confirmarea. Lista din prezent a deputaților este disponibilă în secțiunea dedicată lor de pe site-ul PE.

Distribuția mandatelor: nimeni nu are de pierdut

Redistribuirea se face astfel încât niciun stat UE nu va pierde vreun mandat, în timp ce altele vor avea între unul și cinci mandate suplimentare, datorită sub-reprezentării, ca urmare a schimbărilor demografice.

Noua distribuție ține cont de mărimea populației statelor membre, precum și de necesitatea unui nivel minim de reprezentare a cetățenilor europeni din țările mai mici.

Principiul ,,proporționalității degresive” înseamnă că țările mai mici au mai puțini deputați decât țările mai mari, dar și că deputații dintr-o țară mai mare reprezintă mai mulți cetățeni decât omologii lor din țările mai mici.

Următoarele etape

Parlamentul va continua să aibă influență asupra negocierilor UE - UK privind viitorul relației noastre, în timp ce Brexit va afecta, de asemenea, compoziția comisiilor parlamentare și a delegațiilor interparlamentare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News