DISTANȚE, DEMONI, AVENTURI. Viitorul e foarte aproape

DISTANȚE, DEMONI, AVENTURI. Viitorul e foarte aproape

În urmă cu câțiva ani l-am invitat pe Adrian Stoica, de la Jet Propulsion Laboratory, din Pasadena, să susțină o conferință în universitatea unde lucrez (California State University, Fullerton).

Specialitatea lui Adrian Stoica e robotica. Cercetarea lui e de prim rang (a primit multe granturi și distincții) în domenii precum procesul de învățare a roboților, interfețe dintre computer și creier, inclusiv studiul deciziilor luate în comun, și așanumita robotică orientată către om. Între altele, Adrian Stoica a coordonat echipa care a conceput îmbinarea componentelor unuia dintre aparatele rover trimise pe Marte.

Îmi amintesc ce a spus Adrian la un moment dat în conferința lui: cercetătorii din domeniul roboticii își concentrează eforturile pe viitoarele contribuții decisive ale roboților în câmpul medicinei. Una dintre aplicațiile pe care le-a amintit atunci Adrian a fost ideea că un nano-robot ar putea fi injectat într-o vas de sânge și ar putea realiza o procedură chirurgicală de degajare a unor cheaguri din interior.

Ce frumos ar fi dacă asemenea intervenții chirurgicale ar fi posibile și nu ar avea un cost prohibitiv. Pe 24 mai a.c., un grup de cinci experți (K. Grace, J. Salvatier, A. Dafoe, B. Zhang și O. Evans) au publicat pe situl de întâlnire al comunității științifice arxiv.org articolul intitulat „Când va depăși inteligența artificială performanțele umane? Dovezi din partea experților”. În acest studiu, autorii afirmă că inteligența artificială „va transforma viața modernă revoluționând transportul, sănătatea, științele, finanțele și domeniul apărării.“ Scopul articolului lor e de a aduce în discuție eventuale adaptări ale politicilor publice, în anticiparea acestor transformări. Studiul a fost realizat pe baza predicțiilor transmise de specialiști din domeniul inteligenței artificiale. Între viitoarele împliniri ale cercetării ar fi de așteptat ca roboții să depășească performanțele oamenilor în domeniul traducerii dintr-o limbă în alta (până în 2024), în a scrie eseuri la nivel de liceu (până în 2026), să conducă un camion (până în 2026), să scrie un bestseller (până în 2049), sau să opereze în calitate de chirurg (până în 2053). Cercetătorii anticipează că „există 50% șanse ca inteligența artificială să depășească performanța umană în următorii 45 de ani“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asta dă naștere multor probleme cu implicații sociale: pe Pământ, unii vor avea acces la beneficiile inteligenței artificiale, alții nu. E posibil ca peste câteva decenii aceasta să fie falia cea mai pronunțată. Pe de altă parte, e imposibil să nu te gândești cu tristețe dacă munca pe care o faci tu în ziua de azi nu va fi făcută mai bine de un robot peste numai câțiva ani. E plauzibil că vom vedea transformă- rile acestea, că unele ne vor salva viața, iar altele ne vor lăsa un gust amar.