Distanța de 2 metri, inutilă? Americanii dezvăluie adevărata raza de acțiune a virusului

Distanța de 2 metri, inutilă? Americanii dezvăluie adevărata raza de acțiune a virusului

Distanța de 2 metri, în spațiile închise, nu este suficientă pentru a ne proteja de noul coronavirus, potrivit unui studiu de ultimă oră publicat în SUA.

Una dintre controversele pandemiei COVID-19 este posibilitatea transmiterii noului coronavirus prin aerosoli, acele particule foarte fine care rămân în suspensie şi pot apărea atât din cauza picăturilor infectate expulzate atât prin tuse ori strănut, cât şi prin activităţi precum vorbitul sau cântatul.

Această posibilitate a fost investigată de o echipă de cercetători americani din cadrul Universităţii Florida, studiul relevând prezenţa virusului în aer într-o încăpere de spital la circa cinci metri distanţă de un pacient infectat.

S-a ajuns la această concluzie în urma analizei unor mostre din aerul încăperii unde erau internaţi doi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, unul dintre ei având o infecţie respiratorie activă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mostrele au fost analizate în laborator, prin secvenţierea genomului virusului prelevat din aer şi al virusului izolat într-o cultură celulară. Rezultatul obţinut arată izolarea coronavirusului ''viabil'' (care poate infecta alte persoane) în mostrele de la o distanţă cuprinsă între 2 şi 4,8 metri de pacientul cu infecţia activă, distanţă peste cea regăsită în recomandările actuale privind distanţarea socială menită să prevină răspândirea virusului.

Secvenţa genomului tulpinei virusului SARS-CoV-2 izolată din mostre a fost identică cu cea izolată de la pacientul cu infecţia activă, asigură autorii studiului. Aceştia consideră că în cadrul strategiilor împotriva răspândirii noului coronavirus este nevoie de ''o orientare clară'' cu privire la măsurile de control a aerosolilor, mai ales în spaţiile închise, unde păstrarea unei distanţe de doi metri ar putea fi insuficientă şi poate crea de asemenea o falsă senzaţie de siguranţă, potrivit Agerpres.

Cel mai negru scenariu: Coronavirusul ucide 12% din populația României într-un an

Raed Arafat spune că am putea ajunge la 2800 de cazuri de coronavirus și 70 de morți zilnic, ceea ce ar însemna peste 2.000 de decese lunar.

Conform unor estimări care vizează evoluția pandemiei de coronavirus în România, specialiștii au anunțat că, în acest ritm al înmulțirii cazurilor, țara noastră ar putea să înregistreze aproximativ 2.800 de îmbolnăviri zilnic și peste 70 de decese. Pus în fața acestor estimări, făcute de specialiștii în sănătate, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat.

„Orice scenariu este făcut pe bază de calcule matematice și orice scenariu poate să devină adevărat dacă nu se iau măsuri. Noi, clar, la acest moment, am recomandat și recomandăm în continuare respectarea măsurilor de distanțare și a măsurilor precum portul măștii, portul măștii în anumite zone, în aer liber, reducerea programelor în zonele de distracție sau unde există un contact mai intens între oameni de la o anumită oră.

Acestea sunt măsuri care, dacă urmărim țările europene, România nu e singura care le ia. (…) Indiferent cât s-a încercat să se bată joc chiar de măsurile care se iau, totuși măsurile care s-au luat în România sunt în consens cu măsurile care se iau în alte țări”, a spus Raed Arafat la B1 TV.

Oficialul din Ministerul Sănătății este supărat pe cei care au luat în derâdere măsurile de protecție și le-au nesocotit. „Normal. Din momentul în care sunt personaje (…) și am văzut acest lucru promovat de la un protest în Piața Victoriei, un mare candidat, și n-am să zic numele, deci nu vreau să menționez nume, cred că lumea știe la cine mă refer, când vine și îți spune, libertatea este mai presus decât viața.

Stai un pic, libertatea ta! Înțeleg, vrei să fii liber, să nu porți mască, vrei să te infectezi, e libertatea ta, dar până la momentul în care mă infectezi pe mine. Eu nu vreau să mă infectez.

Se bate joc de măsurile care sunt preventive, care ajută populația să limiteze răspândirea virusului și care ne ajută să reducem impactul pe terapie intensivă, și se confundă cu așa-zisa libertate absolută a individului de a face orice dorește. Această libertate absolută înseamnă că acest individ, la un moment, va călca peste libertatea altora de a rămâne sănătoși și de a nu se infecta”, a mai declarat Raed Arafat.