Disputa ține Lumea cu sufletul la gură: Marele obstacol pentru vaccinul anti-Coronavirus

Disputa ține Lumea cu sufletul la gură: Marele obstacol pentru vaccinul anti-Coronavirus

Ei ar trebui să provină din zonele foarte afectate de epidemia de coronavirus, astfel având în mod natural toate șansele să fie contaminați.

Prin niște analize medicale foarte amănunțite, s-ar putea garanta că niciunul dintre participanți nu prezintă comorbidități sau afecțiuni despre care se știe că sporesc riscurile Covid-19, cum ar fi problemele respiratorii. Acești voluntari ar trebui de asemenea să fie prioritari pentru a obține cele mai bune tratamente posibile în caz de complicații după expunerea la coronavirus.

După experiment, participanții vor rămâne izolați de restul populației timp de paisprezece zile, ceea ce corespunde perioadei în care ar putea fi contagioși, pentru a se reduce la minim riscul de contaminare a apropiaților. După părerea lui Nir Eyal, „în mod curios, ar putea fi mai sigur pentru aceste persoane să participe la studiu, în loc să aștepte o posibilă contaminare și să-și pună toate speranțele în sistemul general de sănătate".

Problema consimțământului în cunoștință de cauză al participanților

Dr. Anne-Marie Moulin, care a fost directoarea comitetului consultativ de deontologie al Institutului de cercetare pentru dezvoltare, consideră interesant aspectul științific al protocolului, dar ridică dubii asupra unui ultim punct esențial pentru un astfel de studiu clinic: consimțământul în cunoștință de cauză al participanților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nir Eyal asigură că fiecare participant trebuie să fie la curent cu riscurile și să le accepte, dar rămâne „foarte vag cu privire la anumite aspecte legate de selecția candidaților”, observă doctorița. Astfel, „știm că trebuie să aibă o stare de sănătate bună, dar nu se spune nicăieri cum li se va evalua această stare a sănătății", regretă aceasta.

Riscurule unui astfel de studiu

După părerea expertului, ar fi important de asemenea să se știe mai multe lucruri despre originea socio-economică a candidaților. Măcar pentru a exista garanția că au o cultură științifică necesară pentru a înțelege toate implicațiile unui astfel de studiu. Ar trebui de asemenea să li se poată evalua motivațiile.

Există, într-adevăr, în acest tip de experiență, riscul ca unele persoane „împinse de dorința de a fi în lumina reflectoarelor pentru că au participat la studiul care a permis găsirea unui vaccin, ajung să ascundă anumite probleme de sănătate", subliniază cercetătoarea franceză.

După părerea sa, „modul în care este prezentată selecția candidaților este sumar", ceea ce este discutabil din punct de vedere etic, pentru că ei vor fi în prima linie.

Dar, dincolo de aceste considerente morale legate de protocoalele studiului în sine, propunerea lui Nir Eyal și a echipei sale pune o întrebare crucială pentru societate: cea a „ponderii riscului individual  față de serviciul prestat pentru binele omului în perioadele de criză ", conchide doctorul-filozof. Și având în vedere urgența situației sanitare, trebuie să furnizăm rapid un răspuns, se arată în articolul publicat pe france24.