Un senzor dezvoltat de o echipă de cercetători britanici poate detecta dacă, într-o cameră, cineva este infectat cu coronavirusul
Senzorul COVID, așa cum a fost numit, are nevoie de doar 15 minute pentru a-și face treaba și a indica persoana infectată, după cum relatează MSN.com.
Dispozitivul are o aplicabilitate foarte largă deoarece oferă posibilitatea de a testa un număr foarte mare de oameni într-un spațiu închis. El ar putea fi utilizat în sedii de firmă, în aeronave sau în hoteluri și restaurante.
Acest senzor COVID a fost creat de firma RoboScientific din Cambridgeshire, în Marea Britanie, și folosește senzori care pot detecta un miros distinct care rezultă din modificările chimice apărute la nivelul pielii sau în respirația ca urmare a infectării cu coronavirus.
Cercetătorii britanici au pornit în dezvoltarea acestui echipament de la faptul că virusul provoacă o modificare a compușilor organici volatili (COV) care alcătuiesc mirosul corpului. Acesta generează o „amprentă digitală” care nu poate fi detectată de oameni, dar care poate fi detectată de acest dispozitiv atunci când absoarbe mirosul.
Senzorul poate fi montat pe un perete sau pe taban și este programat să trimită automat rezultatele pozitive, prin SMS sau e-mail, către o anumită persoană.
Ce eficiență are acest senzor
Cercetările efectuate de London School of Hygiene & Tropical Medicine și Universitatea Durham arată că dispozitivul are o rată de precizie între 98 și 100%. Este mai exact decât testele de debit lateral și la fel de precis precum testele PCR.
Pe o perioadă de două zile, senzorii au atins rate de precizie de 100%, dar cercetătorii spun că este nevoie de mai multe studii la scară mai mare pentru a le determina eficacitatea.
Un astfel de dispozitiv este estimat să coste în jur de 5.000 de lire sterline și, deși nu este ieftin, reduce nevoia de testare PCR și poate fi folosit pe o scară foarte largă.
RoboScientific explorează potențialul a două tipuri de dispozitive pentru a permite screening-ul COVID-19 complet automatizat. Experții consideră că aceste dispozitive ar putea înlocui testarea PCR fiind un instrument mai rapid și mai puțin invaziv.