Disponibilizări masive în sectorul auto. Foarte mulți români rămân fără job

MUNCITOR, MASINA, HALA, MASCA PROTECTIE, INDUSTRIE, AUTO

În fața unei realități economice în continuă schimbare, sectorul auto se confruntă cu un moment critic marcat de disponibilizări masive. Recent, autoritățile au făcut un anunț de impact asupra acestei industrii, provocând valuri de neliniște în rândul angajaților.

Disponibilizări masive în sectorul auto. Anunțul făcut de autorități

Diverse companii din sectorul auto din județul Arad au informat autoritățile despre planurile lor de a efectua concedieri colective, menționând că acestea sunt motivate de reducerea comenzilor pentru mașini electrice în Europa. De asemenea, unul dintre producătorii de componente a deja efectuat disponibilizări, afectând 97 de angajați.

Marinel Henteş, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, a declarat că în jur de 450 de angajaţi ar putea fi afectaţi de disponibilizări, conform notificărilor primite de la şapte companii.

„Au fost anunţate mai mult de 450 de disponibilizări în sectorul industriei automotive, în contextul în care s-au redus foarte mult comenzile pentru maşinile electrice. Aceste informaţii le am din discuţiile pe care le-am avut cu angajatorii, care ne notifică, potrivit legii, în perioada de preconcediere, adică în perioada aceea în care ei îşi pregătesc un număr de concedieri colective", a spus Henteş.

Concediere. Sursa foto: Arhiva EVZ

450 de persoane ar putea avea de suferit

Conform spuselor sale, până în prezent, doar una dintre companii a procedat la concedieri, afectând 97 de angajați care au aplicat pentru șomaj. Cu toate acestea, a subliniat directorul AJOFM, o parte semnificativă dintre cei disponibilizați ar putea fi angajați de alte companii din același domeniu, care încă mai caută personal și au exprimat interesul pentru candidații disponibili.

Conform informațiilor furnizate de AJOFM, în acest moment, rata șomajului în județ este de 1,4%, situându-se printre cele mai scăzute din țară.

În schimb, conform platformei AJOFM Arad, există 789 de poziții deschise la 199 de angajatori, majoritatea în sectoarele transporturilor, construcțiilor, industriei auto și comerțului.

Ce pot face angajații dați afară pe nedrept

Când un salariat este concediat pe motive care nu sunt legate de comportamentul său, este important să știe că are dreptul la măsuri active de combatere a șomajului și la compensații.

Potrivit reprezentanților firmei de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații, în România au fost înregistrate numeroase cazuri în care angajatorii au efectuat concedieri abuzive, contrar dispozițiilor din Codul Muncii.

Aceștia afirmă că în majoritatea situațiilor, salariatul a avut posibilitatea să conteste decizia de concediere în instanță și chiar să obțină câștig de cauză.

„Dacă instanța de judecată anulează decizia de concediere, angajatorul va fi obligat la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

La solicitarea salariatului instanța care a dispus anularea concedierii va repune părțile în situația anterioară emiterii actului de concediere, însă dacă acesta nu solicită repunerea în situația anterioară, contractul individual de muncă va înceta de drept la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești”, spun reprezentanții casei de avocatură, potrivit Fanatik.