Năzdrăvăniile politice de după dispariția lui Dragnea din peisaj

Năzdrăvăniile politice de după dispariția lui Dragnea din peisaj

În studiourile televiziunilor s-a instalat plictisul, nimeni nu se mai cearta cu nimeni la adevărata valoare, vorba maneliștilor, și doar talentul unor jurnaliști mai salvează emisiunile. Ceva-ceva a început să se ițească de ieri seară, anunțând pentru perioada următoare niște contre mai voinicești între reprezentanții PNL și Binomul BaCio. E o prescurtare de la Barna-Cioloș, că-mi place cum sună, a sărut italian.

În prima săptămână de după alegeri, marele câștigător de pe locul 3, adică USR-PLUS, ne-a făcut capul calendar spunându-ne că nu va intra la guvernare, că obiectivele Binomului sunt prezidențialele, localele și parlamentarele din 2020. Să rămânem cu Viorica Dăncilă la Palatul Victoria sau cu cine o vrea PNL și președintele Klaus Iohannis!

Liberalii au avut și ei alte preocupări decât satisfacerea speranțelor electoratului: și-au amintit de faptele lui Dragnea, i-au împuns pe pesediști și au amenințat cu o moțiune de cenzură. A urmat vizita Papei Francisc și am trăit cu toții o pace de trei zile. Premierul Viorica Dăncilă devenise frecventabilă, zbaterile din sânul PSD, cu dat la gioale pe căprării pro și anti Dragnea, plăceau opozanților.

După smerenia comună, politicienii și-au luat din nou avânt, dar slab, slab față de timpurile în care Dragnea le era țintă. A prins momentul Viorica Dăncilă și a hăcuit oamenii lui „Daddy” din cabinet și din partid. A anunțat subtil că are și o listă deschisă, s-a „jucat” cu o ordonanță de urgență care, orice s-ar spune, convine tuturor baronilor din orice partid politic, iar apoi și-a văzut de Bruxelles, căci misiunea ei era să-i recucerească pe Juncker și Timmermans. Când s-a întors, marți seara, ne-a anunțat năzdrăvăniile: nu vor mai exista ordonanțe de urgență pe Justiție și se vor relua discuțiile referitoare la MCV. „Lucrurile s-au schimbat, trebuie să intrăm pe un făgaş normal, iar normalitate înseamnă discuţii, dialog deschis, dialog constructiv, în a apăra şi poziţia României, dar, în acelaşi timp, de a nu veni în contradicţie cu principiile europene”, a punctat Dăncilă. La București, Rareș Bogdan curăță organizațiile PNL de incompetenți, se contrează cu colegi de partid, mai face niște promisiuni pe la tv, iar șeful Ludovic Orban iese în public cu „intenții criminale”: ba că îi va pune pe IT-iști să plătească impozit pe venit, ba că bugetarii nu vor mai primi vauchere de vacanță.

Pe lângă năzdrăvăniile astea, deja speculate la maxim, liberalii promit o moțiune de cenzură care să dărâme guvernul Dăncilă și-i tot invită pe cei din Binomul BaCio să li se alăture. E unul din momentele în care cad la pace, spun că depun moțiunea, alimentând cumva speranțele electoratului care i-a votat. Oamenii lui Barna și Cioloș bagă în fraze atât de mulți de „dacă” încât pare că ei sunt vioara întâi și nu liberalii au câștigat locul I la alegerile europarlamentare. Păcat de efort, căci tufleala a venit mintenaș din tabăra UDMR. Kelemen Hunor a povestit cum s-a așezat la masă cu colegii din opoziție și au făcut calcule. Le-a ieșit că tot PSD are majoritate! Fac moțiunea, deci, ca să facă ceva... Țara tot de Dăncilă și PSD va fi guvernată. Doar dacă năzdrăvănia lui Mihai Tudose, fostul premier al lui Dragnea, acum stâlpul lui Ponta în partidul ProRomânia, nu se va materializa.

Deputat cu cinci mandate, dar fără niciun proiect propriu, Tudose i-a transmis public președintelui Iohannis că, dacă-l vrea ca premier, el e gata să alcătuiască un nou cabinet.

Peste toată această ciulama politică, președintele Klaus Iohannis se află în postura bucătarului care lovește cu lingura mâinile năzdrăvanilor adunați în jurul ceaunului, încercând să pună ordine și să-i învețe să se așeze la masă. Vom vedea dacă va reuși.

 

Ne puteți urmări și pe Google News