Pe ”Dimineața Astronomilor” s-a discutat mult despre un fenomen cosmic extrem de interesant. Iată despre ce este vorba.
Douăzeci de ani este un timp foarte scurt, pe o scară de timp cosmică. În spațiul cosmic, cele mai multe fenomene durează mult mai mult pentru a se întâmpla, uneori și milioane de ani. De aceea, astronomii au fost foarte încântați astăzi (3 decembrie 2020), adică ieri, când au anunțat că două imagini - dobândite la 20 de ani distanță - arată o estompare distinctă pentru un nor îndepărtat în spațiu, cunoscut sub numele de Nebuloasa Stingray, situată la aproximativ 18.000 de ani lumină, distanță.
Imaginile din 2016 arată o nebuloasă care s-a estompat drastic, spre deosebire de imaginile din 1996. În plus, norul de gaz care a înconjurat steaua centrală a acestei nebuloase s-a schimbat; nu mai apare la fel de clar ca odinioară. Declarația - postată la HubbleSite pe 03 decembrie 2020 - este:
”Schimbări de acest fel nu au fost niciodată surprinse, cu această claritate, până acum ... Din fericire pentru noi, se pare că Nebuloasa Stingray [aka Hen 3-1357] a fost destinată să iasă din anonimat încă de la începuturile sale. A fost supranumită cea mai tânără ”nebuloasă planetară” cunoscută în anul 1998, după ce Hubble a surprins mai multe imagini rare ale etapelor finale ale vieții stelei centrale.
Acum, la 20 de ani de la primul său ”instantaneu”, Nebuloasa Stingray captează din nou atenția astronomilor dintr-un motiv foarte diferit ...”
Imaginile capturate de Hubble în 2016, în comparație cu imaginile Hubble realizate în anul 1996, prezintă o nebuloasă care s-a estompat drastic în luminozitate și și-a schimbat forma. Umbrele fluorescente albastre strălucitoare și filamentele de gaz către centrul nebuloasei au dispărut, iar marginile ondulate care i-au adus acestei nebuloase numele său de temă acvatică (pisica de mare) au dispărut, practic. Tânăra nebuloasă nu mai apare pe fundalul de catifea neagră al vastului univers.