Planeta Pământ rămâne fără asteroidul care în ultimele două luni, i-a fost alături ca o "mini-lună”. Roca spațială se va îndepărta luni de Pământ, învinsă de forţa gravitaţională mai puternică a soarelui. Sunt șanse să revină în ianuarie.
„Mini-luna” dispare de pe Pământ
NASA va folosi o antenă radar pentru a observa atunci asteroidul de 10 metri. Acest lucru ar trebui să aprofundeze cunoştinţele oamenilor de ştiinţă cu privire la obiectul cunoscut sub numele de 2024 PT5, foarte posibil o bucată care a fost ruptă din Lună de un asteroid care a lovit satelitul natural al Pământului.
NASA a spus că nu a fost niciodată capturat de gravitaţia terestră şi nu s-a aflat complet pe orbită, dar că este „un obiect interesant” demn de studiat.
Este un asteroid extrem de mic
Fraţii astrofizicieni care au identificat „comportamentul de mini-lună” al asteroidului, Raul şi Carlos de la Fuente Marcos de la Universitatea Complutense din Madrid, s-au folosit de telescoapele din Insulele Canare. Aflat în prezent la o distanţă de peste 2 milioane de mile (3,5 milioane de kilometri), asteroidul este prea mic pentru a fi văzut fără un telescop puternic. În ianuarie, obiectul va trece la 1,8 milioane de kilometri (1,1 milioane de mile) de Pământ, menţinând o distanţă de siguranţă înainte de a se îndepărta în sistemul solar în timp ce orbitează în jurul Soarelui, pentru a se întoarce abia în 2055.
Când și-a început semicirculația în jurul Pământului
Asteroidul a fost văzut pentru prima dată în august. El şi-a început semicirculaţia în jurul Pământului la sfârşitul lunii septembrie, după ce a intrat sub influenţa gravitaţiei terestre şi a urmat o traiectorie în formă de potcoavă. Specialiștii NASA au spus că el se va întoarce anul viitor, dar că se va deplasa mult prea repece. NASA va urmări asteroidul timp de mai mult de o săptămână în ianuarie, folosind antena radar pentru sistemul solar Goldstone din deşertul Mojave din California, parte a Deep Space Network.