Medicul Tudor Ciuhodaru, care lucrează într-un spital suport COVID de la începutul pandemiei, a mărturisit că a votat împotriva certificatului verde. Specialistul nu este de părere că această hârtie te ajută să scapi de infectare.
Medicul Tudor Ciuhodaru, care este şi europarlamentar, a dezvăluit că a votat împotriva certificatului verde. Doctorul a precizat că această hârtie nu este benefică și că strategia responsabililor trebuie schimbată radical. Singura soluție este ca faza pandemică să ajungă la cea endemică. Cum este posibilă schimbarea?
Certificatul verde, o soluție nepotrivită
"Eu am votat împotriva certificatului verde digital la nivel european, pentru că lanţul de transmitere epidemiologică nu se justifică.
Înainte de a se adopta acest certificat verde, se spunea că vaccinarea e o necesitate medicală. Certificatul ar trebui să fie recunoscut de OMS şi nu îmi amintesc să fi fost. Şi atunci ar trebui să stabilim ce putem face cu certificatul şi ce libertăţi ne permite.
Din punctul meu de vedere, trebuie o schimbare radicală de strategie în acest moment şi căutate soluţiile ca să trecem de la faza pandemică la cea endemică, aşa cum face Anglia, Irlanda, Israel.
E evident că acest paşaport a fost doar o hârtie care nu a limitat transmiterea virusului din punct de vedere epidemiologic şi puteai să circuli dintr-o ţară în alta", a spus medicul Tudor Ciuhodaru, europarlamentar, duminică.
Medicul, care lucrează la secţia UPU a spitalului din Iaşi, a ținut să precizeze că este vaccinat împotriva COVID-19 cu schema completă.
"Eu sunt vaccinat cu trei doze, lucrez într-un spital de suport COVID de la începutul acestei pandemii. Au fost foarte multe aberaţii în această pandemie", a continuat medicul de la Iaşi.
Călătorii vor renunța la certificatul verde?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat ca oamenii să renunțe la certificatul verde. Specialiștii au recunoscut că această regulă nu a adus beneficii, ba chiar a provocat crize economice și stres. Aceștia au declarat că dovada vaccinări nu este necesară pentru călătorii din Europa sau din afara UE.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă "ridicarea sau relaxarea interdicţiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state".
Masca de protecție, testarea, izolarea sau carantina au fost un motiv în plus de stres pentru populație, dar și o povară financiară, potrivit Antena 3.