Disensiuni privind instalarea unei statui a Reginei Maria, la Chișinău

Disensiuni privind instalarea unei statui a Reginei Maria, la Chișinău

Până pe 16 mai, Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău invită la expoziția de sculptură „Regina Maria a României – ecouri contemporane”, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici (UAP).

Iubitorii de frumos admiră, în premieră, o serie de creații sculpturale, dedicate suveranei, propuse pentru un concurs, în urma căruia va fi selectată cea mai reușită, spre a fi instalată în centrul capitalei basarabene. Artiștii plastici Vladlen Babcinețchi, Victor Macovei și Ion Zderciuc și-au prezentat lucrările și viziunile asupra operei monumentale mult așteptate, la Chișinău, încă din perioada interbelică, invitând publicul la o reflecție asupra respectivei chestiuni.

Autoritățile insistă asupra selectării celei mai valoroase lucrări

Autorii sculpturilor subliniază impactul asupra societății de peste Prut pe care l-ar putea avea cea mai reușită lucrare, dedicată Reginei Maria, ce urmează a fi selectată. O primă inițiativă din decembrie 2018 privind edificarea unei statui a suveranei, în scuarul fostului Liceu „Regina Maria” din Chișinău (actualmente, Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”), aparține Asociației Obștești „Monumentum”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta a prezentat spre examinare și avizare Consiliului Național pentru Monumentele de For Public, în iunie 2020, atât proiectul-concepție, cât și  schița-model ale monumentului vizat. Consiliul a susținut și aprobat conceptul de edificare a statuii, dar a respins schița-model, realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, întrucât aceasta nu ar fi întrunit valențele estetice corespunzătoare, fiind lipsită de originalitate, precum și de elementare mijloace artistice de expresivitate, conform experților.  Beneficiarului,  Asociației „Monumentum” i-a fost recomandat organizarea unui concurs, eventual internațional, cu participarea unor artiști cu experiență în domeniu. 

Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei „Monumentum”: „Ministerul Culturii şi-a asumat acest pretins drept, pentru că aşa a dorit el”

Pe de altă parte, reprezentanții acesteia susțin că Ministerul Culturii și-ar fi asumat în mod arbitrar și contrar legii organizarea unui concurs de selectare a sculptorului și arhitectului pentru edificarea statuii Reginei Maria din Chișinău, deoarece organizația respectivă ar fi singura în drept sa edifice aceasta operă și avea deja selectat un sculptor, în baza unui concurs, din martie 2022.

Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei „Monumentum”, susţine că, acum doi ani, a obţinut toate actele privind organizarea concursului de edificare a monumentului Reginei Maria la Chişinău. El a declarat următoarele pentru TVR Moldova: „Între concursul organizat de Monumentum în 2022, organizat absolut legal şi concursul Ministerului Culturii, din 2023, nu există nici o legătură. Iar ultima instituţie şi-a asumat acest pretins drept, pentru că aşa a dorit ea şi eu nu pot să condamn acest lucru. Însă, de cealaltă parte, sculptorii care au rămas supăraţi că Ministerul Culturii şi-a anulat concursul, la 1 decembrie 2023, trebuie să înţeleagă un singur lucru, nu este vina asociaţiei”.

Sergiu Prodan, ministrul Culturii: „Să excludem edificarea monumentelor fără valoare artistică”

Sergiu Prodan, ministrul Culturii,  a subliniat importanța națională în ceea ce privește înălțarea unui monument în for public a Reginei Maria a României, la Chișinău. „Expoziția UAP nu este în contradicție cu inițiativa Asociației „Monumentum”. Autorii inițiativei în cauză au acumulat fonduri în acest scop și legea nu interzice nimănui să-și asume responsabilitatea pentru edificare, să obțină  acte permisive, etc. 

Tocmai de aceea, Ministerul Culturii, a oprit concursul,  anunțat, anterior. Comisia Națională a Monumentelor de For Public, societatea civilă, trebuie să-și expună opiniile pe marginea valorii artistice a unui asemenea proiect”, declară ministrul Sergiu Prodan.  Orice monument în Republica Moldova, ca și în toate țările, se instalează, prin respectarea unei anumite proceduri, explică Domnia Sa. „Să respectăm legea și să ne asigurăm că prin intermediul dialogului cu societatea, vom putea discuta obiectiv și aprecia la justa valoare ce reprezintă proiectul, schița și monumentul ce urmează a fi instalat”.

Florina Breazu, președinta UAP: „Nu ne putem permite edificarea oricărui monument, dedicat Reginei Maria”

Florina Breazu, președinta UAP, evidențiază importanța cunoașterii diversității viziunilor artistice, valoarea unei opere de artă în spațiul public. „În baza acesteia, vom educa viitoarele generații. De aceea, nu ne putem permite edificarea oricărui monument, dedicat Reginei Maria”, spune Florina Breazu.