Discuții Meloni-Starmer: Noi soluții pentru migranți și Ucraina

Discuții Meloni-Starmer: Noi soluții pentru migranți și Ucraina Migranti. Sursa Foto- Dreamstime

Discuții Meloni-Starmer. Există sintonie. Noi soluții pentru migranți și Ucraina. În ciuda divergențelor evidente privind utilizarea armelor occidentale de către Kiev, prima vizită a lui Keir Starmer în Italia certifică că distanța politică dintre cele două guverne nu afectează „colaborarea extrem de solidă” pe care Giorgia Meloni o instaurase cu „prietenul” Rishi Sunak.

Discuții despre migranți și Ucraina

Și, dimpotrivă, s-ar putea cimenta tocmai pe cel mai controversat dosar, cel al gestionării migranților. Premierul laburist a venit la Roma, după cum a recunoscut el însuși, pentru a studia modelul italian și nu doar proiectul Albania, care "încă trebuie să înceapă", ci și strategia care vizează stoparea plecărilor și "tehnicile" de monitorizare a fenomenului migrator.

Starmer, în capitala Italiei încă de duminică seara, după ce a urmărit meciul Arsenal-Tottenham (este mare suporter, spun despre el), s-a prezentat însoțit de Martin Hewitt, noul șef al grupului de lucru creat de Guvernul laburist pentru combaterea debarcărilor ilegale pe coasta Regatului Unit. O inițiativă alternativă la planul Rwanda al fostului Executiv conservator pentru transferul solicitanților de azil în țara africană, eliminat de premierul laburist imediat ce a ajuns în Downing Street, în iulie.

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni / Sursa foto: Facebook

Marea Britanie vrea abordări pragmatice pentru migranți

Împreună cu șeful grupului său de lucru, Starmer vizitează centrul comun de coordonare pentru imigrație, întâmpinat de ministrul de interne Matteo Piantedosi, care îi ilustrează sistemul italian de "control la frontieră".

Dar premierul britanic se arată interesat, după cum explică la finalul întâlnirii cu Meloni, și pentru munca pe care o face Italia "în amonte, implicând" țările de origine și de tranzit ale migranților. O abordare "foarte eficientă", așa cum demonstrează scăderea debarcărilor pe coastele italiene.

Italia a făcut "progrese considerabile", recunoaște Starmer. Iar Marea Britanie va reveni la adoptarea unei "abordări pragmatice", pentru a găsi soluții "care să funcționeze", spune premierul, respingând controversele interne, dar fără a preciza dacă intenționează cu adevărat să urmeze exemplul Giorgiei Meloni pe calea unui acord cu Albania.

Centre pentru migranți în Albania

Centrele "vor fi puse în funcțiune în octombrie", a garantat Piantedosi, după diverse amânări, explicând că nu se teme de "contestații" de la migranții ținuți în Albania. Şi pentru că acolo, a reiterat premierul italian pe un ton decisiv, "jurisdicția este italiană și europeană".

Apoi, a tăiat scurt, răspunzând la o întrebare din partea engleză despre respectarea drepturilor omului, "fie se crede că jurisdicția noastră încalcă drepturile umane ale migranților, fie această acuzație nu are niciun temei".

Lunga întâlnire bilaterală, care a durat cu o jumătate de oră mai mult decât prevede protocolul și urmată de un mic dejun de lucru la Casino del Bel Respiro de la Vila Doria Pamphilj, a fost prilejul semnării unei declarații comune între cele două țări și, de asemenea, pentru confirmarea unei investiții de 485 de milioane de lire sterline în apărarea Marii Britanii, în creșterea energiei regenerabile și în inovarea a două companii italiene, Leonardo și Marcegaglia.

Cum vor ajuta cele două țări Ucraina

Companii italiene pe care premierul britanic le-a întâlnit înainte de întâlnirea bilaterală, în cadrul căreia au fost examinate și crizele internaționale, din Orientul Mijlociu până în Ucraina. Starmer o laudă pe Meloni pentru "conducerea sa".

Italia și Marea Britanie vor rămâne alături de Kiev "atât timp cât va fi necesar", spun ambii lideri. Dar dacă Starmer reiterează că "ucrainenii trebuie puși în cele mai bune condiții pentru a se apăra", Meloni clarifică că în privința armelor "fiecare țară decide singură" și că pentru Italia problema utilizării rachetelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei "este nu este în discuție".

O poziție clară pentru însuși Volodimir Zelenski, care "nu ne-a cerut mai mult" nici măcar "când a venit în Italia acum două săptămâni", pentru că "știe că Italia face tot ce poate". Asta nu înseamnă că "dăm înapoi" în sprijinirea Ucrainei asupra căreia, asigură premierul italian, Guvernul și majoritatea au "o poziție perfect împărtășită", potrivit ANSA.

(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)