Statele Unite ale Americii și aliații discută în prezent despre desfășurarea mai multor trupe în Europa de Est, în contextul declanșării unui conflict militar în Ucraina. Printre statele vizate de sprijinul americanilor se numără și România, Bulgaria și Ungaria, au transmis surse pentru presa internațională. Iată ultimul demers negociat de SUA!
SUA și câțiva aliați poartă discuții pentru a trimite soldați în țările NATO din Europa de Est, ca o dovadă a sprijinului oferit în fața agresiunii continue a Moscovei, au declarat trei oficiali americani apropiați negocierilor pentru CNN.
Americanii vor să trimită trupe militare în Europa de Est
Printre țările care ar urma să primească trupe militare din partea SUA se numără România, Bulgaria și Ungaria. Desfășurările de trupe ar prevedea „aproximativ 1.000 de persoane în fiecare țară” și ar fi similare grupurilor de luptă staționate în prezent în statele baltice și în Polonia, a transmis, în primă fază, CNN.
Ulterior, sursa citată a publicat o notă în care precizează că „SUA și aliații discută desfășurarea a aproximativ 1.000 de trupe în țări din Europa de Est, inclusiv în România, Bulgaria și Ungaria”.
Statele Unite și Marea Britanie se numără printre cei care iau în considerare noile desfășurări de preinvazie, dar nu toți cei 30 de membri NATO sunt dispuși să recurgă la un astfel de demers, potrivit unui diplomat european.
Poziții contradictorii între aliații NATO
Aliații NATO nu au fost în totalitate pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește gravitatea amenințării, iar Germania, de exemplu, a refuzat să vândă noi arme Ucrainei. Prin urmare, SUA se află în discuții pentru a trimite forțele suplimentare pe bază bilaterală sau, așa cum a descris-o un oficial, ca o „coaliție a voluntarilor”.
În linii mari, obiectivul militar al SUA ar fi acela de a „satisface capacitatea” pe care o solicită aliații NATO din regiune, a declarat săptămâna trecută un alt oficial din domeniul apărării. Forțele americane ar putea opera, așa cum o fac deja, în mod unilateral în Europa, dar ar putea, de asemenea, să opereze în cadrul structurilor de comandă existente ale NATO.
Posibilitatea de a desfășura unele forțe mai aproape de Rusia înainte de o posibilă invazie marchează o schimbare de direcție din partea administrației Biden, care până acum se temea de riscul de a provoca mai mult Moscova. Mișcarea ar putea fi transformată în „armă” de către Kremlin ca un exemplu al tipului de poziție agresivă a NATO pe care Rusia l-a folosit pentru a-și justifica acumularea de forțe de-a lungul granițelor Ucrainei.
Soldații SUA, plasați în „stare de alertă sporită”
Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat luni că SUA a plasat 8.500 de soldați din SUA în stare de alertă sporită, în cazul în care va fi convocată o forță de reacție a NATO și va fi nevoie de forțe americane care să intervină rapid.
Cu toate acestea, marea majoritate a acestor trupe sunt destinate unei activități susținute de întreaga alianță NATO. SUA și NATO au deja zeci de mii de alte trupe în Europa la care pot apela pentru orice desfășurare suplimentară în favoarea aliaților din Europa de Est.
Kirby a declarat marți pentru sursa citată că unele trupe sunt în stare de alertă sporită „doar pentru scopurile noastre, ale Statelor Unite, pentru a vedea dacă este nevoie să continuăm să reasigurăm pe bază bilaterală cu unii dintre aliații noștri NATO din Europa”.
Și președintele Joe Biden a mai spus că „s-ar putea să mute unele dintre aceste trupe pe termen mai scurt, doar pentru că este nevoie de timp” și pentru că aliații est-europeni ai SUA au „motive de îngrijorare”.