O discuție despre ciberpsihologie | DISTANȚE, DEMONI, AVENTURI
- Bogdan Suceav ă
- 17 august 2017, 00:00
Accesul la internet are o mulțime de părți bune, ca de pildă ușurința cu care ajungem la informații de cultură generală, sau impulsul spre creativitate și comunicare, ocazia de a trece prin experiența unor interacțiuni culturale, șanse de a exprima altruism și generozitate, dar are și o parte întunecată.
Acesta e teritoriul ciberpsihologiei, știința care se ocupă cu investigația impactului noii tehnologii asupra comportamentului uman. Această nouă tehnologie nu se limitează doar la computere sau telefoane inteligente, ci și la alte instrumente care se pot conecta prin Bluetooth, ori la mașinile fără de șofer. Ca să înțeleg acest fenomen am consultat interesantul volum The Cyber Effect al autoarei irlandeze Mary Aiken, o cercetătoare care face muncă de pionierat în studiul transformărilor comportamentului uman în prezența tehnologiei. Aiken își descrie munca drept o cercetare „pe baza a ceea ce știm despre ființele umane și cum anume capacitățile lor cognitive, comportamentale, psihologice, sociale, afective și motivaționale au fost exploatate, compromise sau preschimbate de designul acestor noi produse.“ Că un asemenea studiu e extrem de important și poate avea uriașe consecințe politice și sociale e clar.
Mary Aiken amintește că anumite aspecte ale psihologiei legate de internet au fost studiate încă din anii `90. Un exemplu este „efectul anonimității online“, care e descris drept „echivalentul contemporan al invizibilității puterilor unui supererou“. Acest efect deschide cutia Pandorei, pentru că una dintre consecințe e „efectul dezinhibiției online“, un fenomen care conduce spre prietenii mai rapide, întrucât tindem să avem mai mare încredere în oamenii pe care îi întâlnim pe internet. Mary Aiken descrie și posibilitatea unei intimități crescânde în contextul unor întâlniri online. Din pricina „efectului dezinhibiției online“, oamenii pot fi „mai îndrăzneți, mai puțin inhibați,“ și pot manifesta lacune de discernământ, „aproape la fel ca atunci când sunt băuți.“
La întrebarea dacă ciberspațiul e un loc real, Mary Aiken răspunde categoric da: „Ciberspațiul e un loc distinct. Poate că tu îl accesezi dintr-un mediu familiar, ca de exemplu confortul camerei tale, dar imediat ce mergi online te afli într-un alt loc.“ Mary Aiken mai scrie: „Naivitatea și reaua judecată despre acest nou mediu pot fi văzute în fiecare zi, când deschidem ziarul și vedem că un politician și-a distribuit fotografii cu organele genitale unor străini îngroziți, sau când o celebritate a luat-o razna pe Twitter, sau când o altă casetă sexuală a devenit virală.“ Așa e! În fond, nu avem decât un sfert de secol vechime în acest nou teritoriu, iar revoluția digitală se petrece acum. Că există specialiști excelent pregătiți care studiază acest fenomen nu mai e o surpriză, ci o necesitate.