Discursul susținut de Viktor Orban în România a stârnit numeroase controverse. În fața celor prezenți la Tușnad, liderul ungar a vorbit despre războiul din Ucraina, precum și despre poziția Rusiei. De asemenea, premierul Ungariei a subliniat că ucrainenii nu vor face parte din NATO și UE, menționând că nu există bani pentru astfel de schimbări. Afirmațiile sale au dus la izbucnirea unor tensiuni între Ungaria și Polonia.
Ungaria și Polonia, tensiuni din cauza afirmațiilor făcute de Orban
După discursul de la Tușnad, ministrul adjunct de externe din Polonia a declarat că Ungaria ar trebui să iasă din UE și NATO. În replică, ministrul ungar Peter Szijjarto susține că Polonia se aprovizionează cu petrol din Rusia și îl acuză de ipocrizie.
Oficialul ungar susține că ambele state fac același lucru și că aprovizionarea de energie nu ar trebui să fie asociată cu tensiunile sau conflictele dintre puteri.
„Dacă ne uităm cu atenţie pe lista de clienţi a uneia dintre cele mai mari rafinării de petrol din Rusia, cu siguranță găsim polonezi pe ea. Nu ar fi nimic în neregulă cu acest lucru, deoarece aprovizionarea cu energie se bazează în cele din urmă pe fundamentele fizice, dar dacă acesta este cazul, atunci nu ar trebui să fim ipocriţi şi să dăm vina pe alţii”, a spus oficialul.
Mesaj pentru polonezi
Potrivit oficialului, reacțiile anterioare au fost tolerate pentru păstrarea relațiilor dintre cele două state. Szijjarto a dat asigurări că nu vor mai fi acceptate atacurile de această natură.
„Secretarul de stat polonez pentru afaceri externe a reacţionat dur la discursul de ieri de la Tuşnad... Reacţia dovedeşte adevărul zicalei maghiare: adevărul doare”, a adăugat acesta.
Ungaria nu mai tolerează atacurile
În mesajul adresat polonezilor, șeful diplomaţiei maghiare a precizat că „s-a umplut paharul”, iar acuzațiile lansate din partea Poloniei nu vor mai fi trecute de vederea.
„Mult timp am tolerat provocările şi ipocrizia actualului guvern polonez, cu intenţia de a păstra frăţia polono-ungară, dar acum s-a umplut paharul”, a mai spus Szijjarto,
Relațiile dintre vechiul guvern naționalist al Poloniei și cel al Ungariei au fost strânse. Ulterior, în fruntea Executivului de la Varșovia a ajuns Donald Tusk.