Dirijorul Daniel Jinga, explicații despre popularitatea manelelor. „Genul e specific unei „categorii sociale slab educate, subeducate”

Dirijorul Daniel Jinga, explicații despre popularitatea manelelor. „Genul e specific unei „categorii sociale slab educate, subeducate”Sursa: Facebook/ Daniel Jinga

Dirijorul Daniel Jinga a spus ce crede el despre muzica pe care o ascultă generația din ziua de azi. Directorul Operei Naționale din București a explicat de ce manelele se bucură de o mare popularitate în România. El chiar le-a dat un sfat părinților.

Prezent la emisiunea „Esențial”, de pe canalul „HAI Romania” al Editurii Evenimentul și Capital, dirijorul Daniel Jinga crede că manelele sunt un gen de muzică care este specific unei „categorii sociale slab educate, subeducate”. Directorul Operei Naționale din București consideră că manelele se bucură de o mare popularitate în România pentru că nivelul educației din țara noastră nu este ridicat. El a continuat prin a spune că educația trebuie îmbinată cu cultura pentru ca generațiile actuale să se poată bucura de reușitele din viitor.

Jinga a îndemnat autoritățile să organizeze programe pentru cei mici. Dirijorul a dat exemplul copiilor săi cărora le-a oferit libertate. Ulterior, el și-a dat seama că cei doi se puteau îndrepta „către zone de care eu puteam să îi apăr, dar care aveau darul de a-i acapara pentru că aveau foarte mare expunere”. În acel moment, directorul Operei Națioanale a decis să le prezinte copiilor lui mai multe genuri de muzică, să îi ducă la spectacole și la opera. În aest fel, el poate spune că are copii educați care au „gusturi foarte bune definite și care au o viziune largă asupra fenomenului”.

Spectacile speciale pentru copii în școli

Dirijorul a subliniat că ar trebui să fie organizate spectacole pentru copii. De asemenea, ar trebui pus la punct un program de muzică în școli pentru ca elevii să fie informați despre fenomenul în sine și să nu fie „chinuiți cu solfegii, cu tot soiul de date”. Jinga a recomandat părinților să meargă alături de copilul lor la spectacole. „Cu copiii trebuie să știi să te porți, să îi atragi, să-i faci să vibreze, să-i faci să ardă pentru o idee, pentru cultură, pentru muzică, și atunci ei vor deveni niște oameni speciali. Și mai departe se vor descurca singuri”.

Directorul Operei Naționale a continuat prin a spune că cea mai frunoasă muzică este tăcerea. „Cea mai frumoasă muzică se naște din cea mai frumoasă tăcere. Muzica (manele) îi poartă într-o lume a lor. Există muzici care te înalță și muzici ce rescolesc sentimente din interiorul tău. Ei asta fac în momentul în care petrec. Așa cum se dezlănțuiau oamenii înainte prin dans și la horă. E doar vorba despre cultură, de gradul în care reușim să percepem viața”, a punctat dirijorul.

Jinga a mai adăugat că atunci când se află la o petrecere alături de prietenii lui nu încearcă să își impună propriile gusturi în materie de muzică. El acceptă și ascultă ceea ce gazdele aleg, chiar și manele dacă este cazul. Dirijorul a explicat, în timpul podcastului Esențial, că pentru el cel mai mult contează la o petrecere faptul că se întâlnește cu persoanele apropiate și că poate discuta cu aceștia, iar muzica cade în pland secund.

Ne puteți urmări și pe Google News