Directorul SRI, Eduard Hellvig, decorat cu Medalia de Onoare de către Federația Comunităților Evreiești din România

Eduard Hellvig a transmis un mesaj liberalilor. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Joi, 27 aprilie, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler, i-a acordat lui Eduard Raul Hellvig, Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Medalia de Onoare „Prieten al Comunităților Evreiești din România”.

Distincția a fost conferită în semn de apreciere pentru contribuția majoră a directorului SRI în protejarea comunităților evreiești din România, pentru implicarea sa deosebită în combaterea antisemitismului și a negaționismului Holocaustului, pentru respectul și aprecierea pe care le-a arătat față de tradițiile și cultura evreilor din România, precum și pentru măsurile fundamentale pe care le-a implementat în vederea asumării trecutului și a recunoașterii crimelor regimurilor totalitare.

Directorul SRI, recunoscut ca „Prieten al Comunităților Evreiești din România”

„Pe măsură ce nivelul dialogului din jurul nostru s-a degradat, am învățat că o societate civilizată, bazată pe democrație, nu își poate permite compromisuri cu cei care sunt împotriva unor noțiuni de fundamentale. O poziție ambiguă, indecisă, în locul unui răspuns concret nu face decât să le ofere o putere suplimentară. Tentativele de rescriere ale istoriei nu dispar atât de simplu”, a menționat Președintele FCER în deschiderea Ceremoniei.

„Am văzut că demnitatea și curajul sunt în continuare noțiuni pe care trebuie să le înțelegem. Cele mai importante resurse aflate la dispoziția întregii societăți sunt omul și mintea sa.

Ne-am obișnuit atât de mult cu liniștea și normalitatea, încât uităm, adeseori, de efortul și sacrificiile necesare pentru a le păstra. Serviciul Român de Informații a avut și are un rol fundamental aici. Această siguranță, această certitudine, a asigurat de fiecare dată continuitatea vieții evreiești din țara noastră”, a mai adăugat acesta.

La rândul lui, Eduard Raul Hellvig a punctat că se simte deosebit de onorat pentru primirea Medaliei de Onoare. „Această distincție îmi oferă fericita ocazie de a celebra alături de dumneavoastră mai mult decât o contribuție personală. Este de fapt de fapt vorba despre o atitudine instituțională deschisă și respectuoasă față de o comunitate istorică a națiunii noastre. Este adevărat, port în suflet calde sentimente prietenești față de marii reprezentanți ai acestei comunități în România”.

Directorul SRI a mai menționat că, din păcate, istoria recentă ne-a demonstrat că tragedia Holocaustului nu a dus la tragem toate concluziile necesare. De aceea, trebuie să ne dăm seama că eforturile de a aduce aminte și de a educa trebuie să continue pentru ca lecțiile istoriei să devină un tezaur de cunoștințe, atât pentru cei tineri, cât și pentru cei mai în vârstă.

SRI a înțeles de mult lecțiile totalitarismului

Eduard Raul Hellvig a mai declarat că totalitarismul nu are un portret clar trasat, iar instituția pe care o conduce a înțeles demult lecțiile totalitarismului, incluzând forma lui cea mai violentă din istorie, și anume Holocaustul.

„Vă mulțumesc pentru echilibru și pentru grija față de semenii dumneavoastră, indiferent de naționalitatea pe care aceștia o au.  Eu voi rămâne un prieten al tuturor membrilor comunității, al tutror românilor și al tuturor oamenilor care păstrează în suflet valorile umanității și ale libertății”, a punctat directorul SRI.