Hellvig a precizat că imediat ce a preluat funcția, a comandat un audit pe protocoale, înainte de a apărea discuții în spațiul public, și le-a denunțat. „Demersul de denunțare a tuturor protocoalelor vine din determinarea de a elimina implicarea în actul de justiție. Am denunțat toate protocoalele care nu sunt pe lege și pe CSAT. Eu personal înțeleg ce înseamnă abuzul împotriva cetățenilor și voi lupta împotriva abuzurilor”, a declarat directorul SRI.

În ceea ce privește protocoalele recent apărute, între SRI și Parchet, despre care se discută în aceste zile, Hellvig a repetat ce a spus ieri purtătorul de cuvânt al instituției, Ovidiu Marincea. Documentele au fost semnate în 2016. Un Protocol avea în vedere cooperarea pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor (NESECRET), publicat pe site-ul Ministerului Public.

Al doilea Protocol, cu caracter SECRET, viza organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii. Nu au fost comunicate informații publice cu privire la acest Protocol și nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului justiției, care au fost informați și cu privire la inițierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului.

Și președintele Klaus Iohannis a vorbit, tot vineri, despre aceste protocoale.  „Am toată încrederea în Hellvig și Lazăr, nu cred că au semnat ceva ilegal. Explicații foarte detaliate vor da juriștii, însă eu nu mă aștept la niciun fel de surprize”, a declarat președintele.