Șeful CIA, Bill Burns, a acuzat investițiile chineze ca un factor în colapsul economic din Sri Lanka, spunând că ar trebui să servească drept avertisment pentru alte națiuni. „Chinezii pot prezenta un argument foarte bun pentru investițiile lor”, a spus Burns la Aspen Security Forum.
Situația catastrofală din Sri Lanka
Dar națiunile ar trebui să se uite la „un loc ca Sri Lanka - îndatorat față de China - care a făcut niște pariuri cu adevărat stupide cu privire la viitorul lor economic și suferă consecințe destul de catastrofale, atât economice, cât și politice.
„Cred că aceasta ar trebui să fie o lecție pentru mulți alți jucători - nu doar din Orientul Mijlociu sau Asia de Sud, ci din întreaga lume - despre a avea ochii larg deschiși în legătură cu aceste tipuri de tranzacții".
China a investit masiv în Sri Lanka - situat strategic în Oceanul Indian și în largul Indiei, adesea văzută ca un rival al Beijingului - și a lucrat îndeaproape cu fostul președinte Gotabaya Rajapaksa. Rajapaksa a fugit din țară și a demisionat săptămâna trecută în fața protestelor în masă din cauza condițiilor economice neplăcute, insula aproape epuizându-și aprovizionarea cu alimente și combustibil.
Împrumuturile făcute de China
Sri Lanka a împrumutat foarte mult din China pentru proiectele de infrastructură. În 2017, Sri Lanka nu a putut să ramburseze un împrumut de 1,4 miliarde de dolari pentru construcția unui port în sudul țării și a fost nevoită să închirieze instalația unei companii chineze pentru 99 de ani.
În apropierea portului se află Aeroportul Rajapaksa, construit cu un împrumut de 200 de milioane de dolari, care a fost folosit atât de puțin încât la un moment dat nu a putut să-și acopere factura de energie electrică. Secretarul de stat, Antony Blinken, a acuzat public blocarea cerealelor ucrainene de către Rusia ca un factor care contribuie la criza din Sri Lanka, observând creșterea bruscă a prețurilor la alimente, potrivit Terra Daily.