Directorul Serviciului de Termoficare şi doi subalterni, trimişi în judecată de DNA

Directorul Serviciului de Termoficare şi doi subalterni, trimişi în judecată de DNADNA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Directorul Serviciului Public Local de Termoficare (SPLT) Braşov, Ionuţ Mircea Marin, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, într-un dosar de corupţie care vizează atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţii publice.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Serviciul Teritorial Braşov al DNA, Marin este acuzat de abuz în serviciu, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită în formă continuată (două fapte), trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi conducere fără permis.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată, tot în stare de arest preventiv, Gheorghe Corboş, director adjunct al SPLT Braşov, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

De asemenea, Mihaela-Elena Mesaroş, şef al Serviciului Administrativ din cadrul SPLT Braşov, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, a fost trimisă în judecată sub control judiciar.

Ce au descoperit procurorii DNA la SPLT Brașov

"În perioada iunie-noiembrie 2022, inculpaţii Marin Ionuţ Mircea şi Corboş Gheorghe, în calitate de şefi ai Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, ar fi dispus şi coordonat derularea formală a mai multor proceduri de achiziţie directă, publicate în SEAP, prin care ar fi favorizat câştigarea mai multor contracte de lucrări şi servicii (...) de către trei societăţi comerciale. Referitor la atribuirea unuia dintre contracte - 'Lucrări revizii centrale termice, puncte termice', inculpata Mesaroş Mihaela-Elena, având cunoştinţă despre înţelegerea frauduloasă dintre inculpaţii Marin Ionuţ Mircea şi Corboş Gheorghe şi administratorul celor trei societăţi comerciale, i-ar fi ajutat pe aceştia prin redactarea unei adrese în numele firmei respective ce conţinea o ofertă întocmită pentru a fi luată în considerare în procedura de atribuire a contractului respectiv", se arată în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, prin demersurile lor, cei trei ar fi cauzat un prejudiciu de 1.912.025 de lei societăţii SPLT Braşov, sumă ce reprezintă totodată un folos necuvenit pentru administratorul societăţilor beneficiare ale contractelor.

În acelaşi context, inculpaţii Marin şi Corboş i-ar fi furnizat aceluiaşi om de afaceri informaţii confidenţiale referitoare la procedurile de achiziţie directă ce urmau a se desfăşura, în scopul atribuirii nelegale a contractelor către cele trei societăţi comerciale pe care acesta le administra. Pentru "ajutorul" oferit, directorul ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de 69.785 euro.

Șeful SPLT Brașov ar fi primit șpăgi în mod repetat

"În perioada iunie - august 2022, inculpatul Marin Ionuţ Mircea, ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unei alte societăţi comerciale mai multe foloase necuvenite (evaluate la 39.492 euro şi 93.862 lei) în legătură cu derularea unui contract încheiat între SPLT Braşov şi respectiva societate comercială, al cărui termen a fost prelungit la începutul anului 2023 până în data de 30.04.2023 şi a cărui valoare a fost stabilită la suma de 7.899.160 lei", se mai menţionează în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, la data de 1 iulie 2022, Ionuţ Mircea Marin i-ar fi promis unei persoane că va interveni pe lângă preşedintele clubului de fotbal FC Braşov pentru a-l primi în echipa clubului pe fiul acestuia, solicitându-i în contrapartidă ca acesta să intervină pe lângă un funcţionar din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Braşov pentru a urgenţă eliberarea codului EORI (numărul de înregistrare şi identificare a operatorilor economici) necesar pentru primirea de către inculpat a unui colet expediat din Statele Unite ale Americii.

De asemenea, pe 21 iulie 2022, inculpatul Ionuţ Mircea Marin, deşi avea dreptul de conducere suspendat, ar fi fost surprins conducând un autoturism pe drumurile publice.

DNA precizează că în dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului în valoare totală de 1.912.024,77 lei. De asemenea, au mai fost dispuse şi măsuri asigurătorii în vederea confiscării în valoare de 95.285 de de euro şi 93.862 de lei.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Braşov, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse de procurori.

Acorduri de recunoaștere a vinovăției

"Anterior, în cauză au fost încheiate opt acorduri de recunoaştere a vinovăţiei (patru societăţi comerciale, beneficiare ale contractelor, şi administratorii lor) fiind stabilite pedepse cuprinse între 60.000 lei amendă şi 3 (trei) ani închisoare cu suspendare şi interzicerea unor drepturi", se mai arată în comunicatul DNA Braşov.

Ionuţ Mircea Marin şi Gheorghe Corboş au fost reţinuţi la începutul lunii mai a acestui an şi apoi arestaţi preventiv. În acelaşi dosar au fost reţinuţi atunci administratorul unei firme, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în formă continuată, precum şi administratorul de fapt al unei societăţi comerciale, cercetat pentru dare de mită în formă continuată. (Agerpres).

Ne puteți urmări și pe Google News