Directoarea Muzeului de Geologie spulberă super-investigaţia lui Cătălin TOLONTAN. “Radiațiile sunt în limite normale”

Directoarea Muzeului de Geologie spulberă super-investigaţia lui Cătălin TOLONTAN. “Radiațiile sunt în limite normale”

Nivelul de radiații de la Muzeul de Geologie sunt în limite normale, afirmă directorul instituției, Rodica Tița.

Precizările acesteia vin după ce au apărut în presă informații că nivelul de radiații din incinta și din preajma Muzeului de Geologie ar depăși de 200.000 de ori limitele admise.

"Pot să vă spun doar că radiațiile sunt în limite normale admise. Avem un laborator de radiometrie și radiațiile au fost măsurate periodic", a declarat marți pentru AGERPRES Rodica Tița.

Ea a precizat că ultima măsurare a nivelului radiațiilor s-a realizat în decembrie anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebată despre siguranța grupurilor de vizitatori care trec pragul instituției, aceasta a răspuns: "Chiar facem măsurători în muzeu de față cu dumneavoastră. Nu-i nicio problemă".

Totodată, Rodica Tița a menționat că schimbarea directorului Institutului Geologic al României nu are legătură cu presupusul nivel de radiații de la muzeu.

Potrivit tolo.ro, pe 22 aprilie 2016, la Muzeul Național de Geologie de lângă Piața Victoriei din București, în două zone se descoperă radiații între de 20 de ori și de 100 de ori mai mari decât în zona interzisă de la Cernobîl. Raportul este semnat și de Gavril Săbău, șeful secției de Interes Național de la Institutul Geologic al României, institut care are muzeul în subordine. ”Zona de depozitare a eșantioanelor fosile (fragmente mamut) din curtea muzeului reprezintă o zonă vulnerabilă și susceptibilă la perturbări semnificative ale fondului natural de radiații, sursa fiind reprezentată de materialul fosil depozitat în condiții de insecuritate fizică și radiologică totală”, se arată în raportul semnalat de tolo.ro. Totuși, se pare că acest raport nu a fost făcut public și nimeni nu a luat nicio măsură până în prezent.