Secretarul American de Stat, Mike Pompeo, a făcut iar un apel „tuturor națiunilor atașate de libertate și de democrație să înțeleagă amenințarea pe care o reprezintă Partidul Comunist Chinez”.
Șeful diplomației Statelor Unite a făcut acest apel după ce a avut întrevederi, marți, la Londra, cu guvernul britanic, pe fondul tensiunilor sino-britanice crescute, ca urmare a excluderii gigantului telecom Huawei din rețeaua 5G britanică și a situației din Kong Kong.
„Credem că întreaga lume trebuie să colaboreze pentru a se asigura că toate țările, inclusiv China, se comportă (...) într-o manieră care să corespundă ordinii internaționale”, a declarat Mike Pompeo în timpul unei conferințe de presă alături de omologul său britanic Dominic Raab.
Salutând discuții „sincere” cu oficialii britanici, Mike Pompeo a cerut „tuturor națiunilor atașate de libertate și de democrație (…) să înțeleagă amenințarea reprezentată de Partidul Comunist Chinez”.
În ultimele luni, Marea Britanie s-a apropiat constant de pozițiile Washingtonului, într-o confruntare deschisă cu China, făcând chiar o întoarcere cu 180 de grade în cazul producătorului de echipamente telecom Huawei.
Excluderea Huawei din rețeaua britanică 5G a provocat furie la Beijing, autoritățile chineze denunțând o decizie politică și avertizând că „va exista un preț de plătit”.
Șeful diplomației americane a negat însă că Washingtonul a forțat mâna aliatului său, Londra, în chestiunea Huawei.
Chiar dacă liderul de la Casa Albă, Donald Trump, le-a cerut insistent aliaților Statelor Unite să nu facă nici o afacere cu Huawei.
„Această decizie a fost luată, nu pentru că Statele Unite au spus că este o decizie bună, ci pentru că liderii de aici, din Marea Britanie, au ajuns la concluzia că ceea ce trebuie făcut este să ia această decizie pentru binele poporului britanic”, a declarat Mike Pompeo.
Londra a susținut că a interzis Huawei din motive de securitate, după sancțiunile americane impuse companiei chineze, în luna mai, pentru a-i bloca accesul la semiconductoare fabricate cu componente americane.
În schimb, China a susținut că Londra a fost „păcălită” de americani.
„Informațiile care trec prin aceste rețele de origine chineză vor ajunge cu siguranță în mâinile Partidului Comunist Chinez”, a mai spus Pompeo.
Acuzații pe care Huawei le-a respins ferm.
Secretarul american de Stat a ajuns la 10 Downing Street în jurul prânzului, unde a apărut fără mască de protecție pe față, așa cum a apărut și premierul britanic Boris Johnson.
Cei doi au stat la un metru distanță unul de celălalt. „Distanțarea socială nu înseamnă o distanțare diplomatică sau politică”, a glumit șeful guvernului britanic.
În afara unui viitor comercial post-Brexit, situația din Hong Kong este un alt subiect pe agenda discuțiilor dintre Londra și Washington.
Epoca de aur promisă relațiilor sino-britanice de fostul ministru al Finanțelor, George Osborne, în timpul unei vizite la Beijing în 2015, pare acum departe.
Pentru că Marea Britanie a înfuriat China, oferind un acces mai ușor la naționalitatea britanică pentru aproape trei milioane de locuitori din Hong Kong, ca răspuns la legea chineză privind securitatea națională pe care Beijingul a impus-o , luna trecută, fostei colonii britanice.
Britanicii au adăugat, luni, o altă măsură prin suspendarea tratatului de extrădare cu Hong Kong și extinderea embargoului asupra armelor, aplicat deja Chinei continentale, susținând că Beijingul încalcă condițiile tratatului sino-britanic din 1997 care însoțea retrocedarea acestui teritoriu.
Washington, la rândul său, a revocat statutul comercial preferențial acordat Hong Kong-ului, a restricționat vizele pentru oficialii chinezi acuzați de „punerea la îndoială” a autonomiei fostei colonii britanice și a oprit vânzarea de echipamente de apărare sensibile pe acest teritoriu.
Mike Pompeo urmează să-i întâlnească, joi, pe fostul guvernator din Hong Kong, Chris Patten, precum și pe Nathan Law, unul dintre cei mai proeminenți tineri activiști ai mișcării de reformă din Hong Kong, care locuiește în prezent la Londra.