Diplomat rus, declarat persona non grata de Republica Moldova după scandalul de spionaj în Parlament

Diplomat rus, declarat persona non grata de Republica Moldova după scandalul de spionaj în ParlamentSursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, a fost declarat drept persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. O notă informativă în acest sens i-a fost înmânată joi ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov. Oficialul rus a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Motivarea deciziei MAE  

„Decizia autorităților moldovenești a fost luată urmare activităților specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova de către diplomatul rus a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic”, a anunțat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe/Sursa foto: mfa.gov.md

În urma deciziei, colaboratorul Ambasadei ruse urmează să părăsească Republica Moldova.

Ambasadorului rus la Chișinău califică acțiunile drept neprietenoase

„Este foarte greu de explicat aceste acțiuni, care au ca scop desființarea relațiilor bilaterale. Considerăm acestea ca fiind foarte neprietenoase și care nu contribuie la dezvoltarea relațiilor bilaterale. Federația Rusă găsește întotdeauna un răspuns adecvat. Desigur că va exista un răspuns, vom vedea ce decizie va lua conducerea”, a subliniat Oleg Vasnețov.

Oleg Vasnetov

Oleg Vasnetov / sursa foto: wikipedia

Contextul expulzării

Angajaţii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins în dimineața zilei de miercuri cu percheziții la Parlament.

Acțiunile organelor de drept au vizat un dosar de trădare de patrie. Sursele evz. ro de la Chișinău au comunicat că ar fi vizat șeful Direcției  generale juridice, Ion Creangă.

Acesta s-ar fi întâlnit în taină, noaptea trecută, cu atașatul militar al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Sursele noastre nu au precizat ce informaţie ar fi transmis Creangă ruşilor.

În urma acțiunilor desfășurate de organele de drept, Ion Creangă a fost reţinut pentru 72 de ore. Totodată, a fost reţinut şi presupusul său complice - un ofiţer de la poliţia de frontieră.

Nu e primul caz de expulzare a diplomaților ruși

Acesta nu este primul caz când angajați ai Federației Ruse de la Chișinău au fost declarați persoane indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova. Acțiuni similare au existat și din partea oficialilor de la Moscova care au emis note informative privind expulzarea angajaților ambasadei Republicii Moldova din Rusia.