Diplomat britanic despre rapoartele MCV: România se descurcă mai bine decât Bulgaria, care riscă să rămână singură sub monitorizarea UE

Diplomat britanic despre rapoartele MCV: România se descurcă mai bine decât Bulgaria, care riscă să rămână singură sub monitorizarea UE

România se descurcă evident mai bine decât Bulgaria, a apreciat Ambasadorul Mării Britanii la Sofia, Jonathan Allen, după prezentarea rapoartelor privind progresele înregistrate de cele două ţări în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Allen crede că dacă această tendinţă se va menţine, Bulgaria riscă să rămână singura ţară sub monitorizare din partea Comisiei Europene.

“Raportul CE (pentru Bulgaria) este un document deprimant. Câţiva paşi mici înainte, mulţi paşi mari înapoi", a scris Jonathan Allen pe contul său de Twitter. El i-a sfătuit pe politicienii bulgari să discute şi să ajungă la un acord cu privire la reformă, în loc să se acuze reciproc. În opinia diplomatului britanic, numai astfel ar putea fi soluţionate problemele Bulgariei în domeniul justiţiei, transmite Agerpres.

În acelaşi timp, vicepremierii Zinaida Zlatanova şi Ţvetlin Iovcev şi-au exprimat satisfacţia faţă de concluziile raportului privind progresele înregistrate de Bulgaria în cadrul MCV, prezentat miercuri de Comisia Europeană la Bruxelles. În opinia celor două miniştri, concluziile pozitive din raport se referă în special la mandatul actualului guvern, în timp ce criticile vizează problemele din perioada cabinetului anterior.

“Sunt mulţumită de ceea ce am văzut în raport, pentru că acesta reprezintă un plan de acţiune foarte limpede pe care vom începe să-l îndeplinim fără nicio întârziere", a declarat Zlatanova, ministru al justiţiei în guvernul socialistului Plamen Oreşarski. Într-o conferinţă de presă la sediul guvernului, Zinaida Zlatanova a apreciat că majoritatea concluziilor pozitive din raport se referă la ultimele şase luni, adică la perioada în care ţara a fost guvernată de cabinetul Oreşarski. “Actualul guvern a avut o bază de pornire foarte joasă, am pornit de la o situaţie în care principiile democraţiei au fost încălcate", a comentat Zlatanova.

Totodată, Tomislav Doncev, reprezentant al opoziţiei conservatoare, a spus că cel mai îngrijorător lucru din acest raport nu sunt criticile, care au existat întotdeauna, ci oboseala şi disperarea Comisiei Europene cu privire la situaţia din Bulgaria.

Diana Kovaceva, ministru al justiţiei în guvernul fostului premier Boiko Borisov, a apreciat că raportul prezentat miercuri este mult mai critic faţă de cel din anul 2012. De această dată nu se vorbeşte de existenţa unei voinţe politice, ci de regrese şi pierdere a încrederii, a spus Kovaceva, într-o conferinţă de presă în parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News