Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Dinozaurul canceros
Dinozaurul canceros

Dinozaurul canceros

Acest os deformat este primul exemplu clar al unei tumori maligne diagnosticate la un dinozaur.

Osul din piciorul inferior aparținea unui Centrosaurus ierbivor, care a trăit în urmă cu aproximativ 76 de milioane de ani în ceea ce este numit acum Parcul dinozaurilor din sudul statului Alberta, Canada.

Paleontologii au crezut inițial că forma ciudată a osului se datora unei fracturi care nu se vindecase bine. Dar un nou studiu, publicat în The Lancet Oncology, compară structura internă a fosilei (de mai sus) cu o tumoră osoasă de la un pacient uman.

Concluzia: dinozaurul a suferit de un cancer care, la om, atacă în primul rând adolescenții și tinerii. Boala provoacă tumori de țesut osos imatur, frecvent în oasele lungi ale piciorului.

Nu este prima dată când s-a descoperit cancer în resturile fosile. Oamenii de știință au identificat tumori benigne în fosilele Tyrannosaurus rex și artrită în hadrosaurs, precum și un osteosarcom la o broască țestoasă veche de 240 de milioane de ani. Dar cercetătorii spun că studiul lor este primul care confirmă un diagnostic de cancer la nivel celular la un dinozaur.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric