Dinastia Assad: Averea colosală acumulată în decenii de dictatură și sancțiuni internaționale

hafez-al-assad-sursa foto-wikipedia.org

Familia Assad, care a condus Siria timp de decenii, a acumulat o avere vastă prin monopoluri de stat, afaceri ilicite și trafic de droguri. De la preluarea puterii de către Hafez al-Assad în 1970, clanul a construit o rețea extinsă de investiții, atât în Siria, cât și în afaceri internaționale, profitând de controlul asupra economiei naționale. În ciuda sancțiunilor internaționale și a eforturilor de localizare a activelor regimului, familia Assad a reușit să ascundă o parte semnificativă din averea sa în paradisuri fiscale. De la afaceri imobiliare în Dubai până la trafic de droguri, averea clanului Assad continuă să rămână un subiect de interes pentru autoritățile internaționale care luptă pentru recuperarea acestor fonduri.

Rețeaua globală de investiții a familiei Assad

Dinastia a construit o vastă rețea de afaceri și investiții începând cu anii 1970, sub conducerea patriarhului Hafez al-Assad, care a preluat controlul Siriei printr-o lovitură de stat.

Potrivit mai multor surse, această rețea se bazează pe monopoluri de stat și trafic de droguri, iar estimările privind averea familiei variază între un miliard și 12 miliarde de dolari.

„Familia conducătoare avea expertiză la fel de mare în violența criminală și în infracționalitatea financiară”, a declarat Toby Cadman, avocat specializat în drepturile omului, referindu-se la sursele de venit ale regimului.

Al_Assad_family-sursa foto-wikipedia

Dificultăți în localizarea activelor

SUA și-au intensificat sancțiunile împotriva regimului Assad, dar localizarea și înghețarea activelor regimului la nivel internațional sunt complexe.

În 2019, un tribunal din Paris a reușit să înghețe 90 de milioane de euro din proprietăți ale unuichiului lui Bashar al-Assad, Rifaat al-Assad, dar recuperarea activelor din paradisuri fiscale precum Dubai și Rusia rămâne o provocare. „Banii din paradisuri fiscale precum Dubai și Rusia vor fi mult mai dificil de recuperat”, a explicat avocatul William Bourdon.

Contrabanda cu droguri și averea familială

Clanul Assad a folosit și contrabanda cu droguri, în special cu amfetamina „captagon”, pentru a-și suplimenta veniturile. Estimările arată că vânzările de droguri au adus regimului aproximativ 2,4 miliarde de dolari anual între 2020 și 2022.

De asemenea, familia Makhlouf, legată strâns de regimul Assad, a investit în proprietăți de lux în Dubai și Moscova, dar și în afaceri în Viena. „Relația economică din centrul regimului sirian s-a destrămat” în 2020, când Bashar al-Assad l-a marginalizat pe Rami Makhlouf, iar controlul asupra afacerilor a fost preluat de soția sa, Asm, conform Wsj.com