Dilemă în Senat: câţi bani ar aduce la buget legalizarea prostituţiei

Dilemă în Senat: câţi bani ar aduce la buget legalizarea prostituţiei

Verdictul senatorilor privind legalizarea prostituţiei la iniţiativa lui Silviu Prigoană a fost amânat astăzi cu o săptămână în comisia de buget-finanţe, parlamentarii având o mare nedumerire: care ar fi impactul bugetar al unei astfel de măsuri.

Pentru că nici măcar Prigoană nu le-a putut da răspunsul, senatorii au lăsat deocamdată legea în coadă de peşte până când vor primi câteva documente, cu date statistice asupra problemei.

Guvernul şi cultele i se opun lui Prigoană

În comisie, părerile despre legalizarea prostituţie au fost împărţite. "Am fi ipocriţi dacă nu am recunoaşte", a admis fenomenulpreşedintele comisiei, democrat-liberalul Ovidiu Marian. Guvernul, în schimb, se opune ideii lui Prigoană. Potrivit secretarului de stat pentru Culte, Adrian Nicolae Lemeni, atât guvernul, cât şi cultele din România reproşează că legea nu ţine cont de o serie de instrumente legislative europene din domeniul protecţiei drepturilor omului, lezează demnitatea umană şi, în special, valorile legate de familie.

"Din partea BOR este normală o asemenea poziţie, însă nu şi din partea celorlalte culte", având în vedere legalizarea prostituţiei în ţări ca Germania sau Italia, a replicat liberalul Dan Radu Ruşanu.

Propunerile pe care Prigoană le vrea legalizate vizează autorizaţii pentru bordeluri, tarife la vedere şi "prestări de servicii" doar pentru heterosexuali. Potrivit proiectului de lege, prostituatele trebuie să fie autorizate şi să aibă minimum 20 de ani, legea obligându-le să facă, lunar, controale medicale. De serviciile lor pot beneficia persoanele care au minimum 16 ani.

Chiar dacă ideea a stârnit mai degrabă reticenţă în parlament, Prigoană e optimist pentru că "în toate ţările cu apă caldă permanentă există o asemenea lege". Mai ales că, a precizat el, "e legea germană copy paste, transcrisă şi puţin îmbunătăţită".

Ne puteți urmări și pe Google News