Dilema „Cum va fi declarată Alexandra moartă”. Dosarul „Crimele din Caracal”. Ziua 42
- Ioan Bujor
- 6 septembrie 2019, 08:51
Astăzi se anunță o nouă zi de foc în cazul dispariției celor două fete, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu.
Șeful DIICOT va face o declarație, la o zi după ce i-a chemat la audieri pe părinții Alexandrei care au refuzat, inițial, să predea autorităților cartea de identitate a fiicei lor. Medicul legist, dr. Gheorghe Alexandrescu, a explicat, pentru EVZ în ce condiții pot declara procurorii decesul oficial al adolescentei răpită de Gheorghe Dincă.
La o zi după ce părinţii Alexandrei Măceşanu s-au prezentat la sediul central al DIICOT, șeful acestei instituții, Felix Bănilă, a anunțat o declarație de presă. Oficialul DIICOT ar putea anunța declararea morții Alexandrei Măceșanu.
Părinții fetei răpită de Gheorghe Dincă pe 24 iulie au refuzat, inițial, să predea cartea de identitate a fiicei lor. Din acest motiv, ei au fost citați la sediul DIICOT acolo unde au studiat concluziile raportului de expertiză genetică privind oasele găsite în cenuşa din butoiul metalic din curtea de pe strada Craiovei, din Caracal.
Mama și tatăl Alexandrei au ajuns în jurul orei 13.00 la sediul DIICOT din București, cu trei ore întârziere față de ora la care au fost citați. La intrarea în sediul instituţiei, aceştia nu au dorit să dea declaraţii jurnaliştilor. După numai o oră, DIICOT a anunțat că, astăzi, la ora 12.00, Felix-Oliver Bănilă, procuror șef al Direcției, va susține la sediul instituției o declarație de presă.
Au refuzat predarea cărții de identitate
DIICOT anunțase că, în cursul zilei de luni, procurorii au dispus, prin ordonanţă, predarea de către familia fetei a cărţii de identitate a acesteia, în acest sens fiind delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova.
Procurorii şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Zonal Craiova s-au deplasat la domiciliul părinţilor victimei, au adus la cunoştinţa acestora ordonanţa dispusă în cauză, precum şi concluziile raportului de expertiză genetică.
„Familia victimei a refuzat să predea cartea de identitate aparţinând victimei minore, motivând faptul că solicită să consulte conţinutul concluziilor respectivului raport”, menţionează DIICOT.
În acest sens, arată instituţia, s-a încheiat un proces-verbal în care a fost consemnată poziţia părinţilor, iar în urma consultării ofiţerilor de poliţie judiciară cu procurorii de caz, s-a dispus citarea părinţilor la sediul DIICOT - Structura centrală pentru a li se pune la dispoziţie concluziile documentului.
Tot DIICOT informa, la începutul acestei săptămâni, citând raportul de expertiză medico-legală de la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, că fragmentele osoase găsite în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul lui Gheorghe Dincă conţin ADN-ul Alexandrei Măceşanu.
Cum poate fi eliberat certificatul de deces
Dr. Gheorghe Alexandrescu, fostul șef al Laboratorului de Prosectură al INML, a precizat, pentru EVZ, că Legea cu privire la actele de stare civilă prevede posibilitatea ca procurorul să decidă declararea tardivă a decesului, ținând cont că a trecut mai bine de o lună de la presupusa crimă.
Declararea tardivă se face în condițiile în care decesul nu poate fi anunțat imediat după deces, așa cum prevede legea. Declararea tardivă a decesului permite eliberarea unui certificat de deces, dar se poate face doar în baza unui certificat constatator al decesului, eliberat de INML.
„Este riscant să dai un asemenea certificat în condițiile în care nu sunt dovezi certe ale existenței cadavrului”, a precizat medicul legist. Legistul a mai adăugat că, de obicei, în situația în care lipsește cadavrul, decesul poate fi declarat de instanța de judecată.
Misterioasa cutie cu bijuterii
În cadrul perchezițiilor din casa lui Gheorghe Dincă, din Caracal, anchetatorii ar fi descoperit o cutie din lemn, pe care scria „Pietre”. Cutia se afla la parterul casei, în atelierul mecanicului acuzat de crimă.
„În acea cutie erau cinci sau șase cercei, care păreau a fi din aur, și care erau pastrați de Gheorghe Dincă. Cerceii nu au fost recunoscuți de nimeni. Gheorghe Dincă ar fi spus la momentul respectiv că ar fi ai soției”, a afirmat Berta Popescu la Antena 3.
Este important de menționat faptul că, la fel de bine, aceste obiecte din cutia lui Gheorghe Dincă ar putea să aparțină altor victime ale sale, căci este cunoscut deja faptul că au fost descoperite în casa criminalului de la Caracal inclusiv obiecte aparținând Luizei Melencu și Alexandrei Măceșanu.
Alte victime ale mecanicului ucigaș
Din datele adunate până acum de anchetatori, Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu nu par să fie singurele victime ale criminalului din Caracal. Din fericire, însă, unele au scăpat cu viaţă din mâinile acestuia. Jurnalista Oana Zamfir a prezentat, miercuri, la Antena 3, lista posibilelor victime în viață ale criminalului din Caracal, Gheorghe Dincă:
Marinela, 49 de ani – declarație publică. Femeia a fost audiată și de anchetatori;
Minoră de 10 ani, fata unor vecini care a mers să muncească pentru Gheorghe Dincă. Agresiunea sexuală s-ar fi întâmplat acum 10 ani. Fata are acum 20 de ani și a depus plângere împotriva lui Gheorghe Dincă;
Minoră 5 ani, sora fetei de 10 ani. Agresiunea s-a întămplat tot acum 10 ani, fata are acum 15 ani și a dat și ea declarație în anchetă;
Minoră romă, agresată în Craiova. Ea nu a fost adusă în casa din Caracal.
Anchetatorii au mai găsit alte trei probe de ADN în casa lui Gheorghe Dincă care urmează să fie comparate cu alte posibile victime. Un grup de părinți ai unor fete de etnie romă din Craiova susțin că Gheorghe Dincă a încercat să le răpească copilele.
Părinții din Craiova au relatat, la Antena 3, că au reușit, la un moment dat, să-l prindă pe Dincă. Atunci când l-au prins, l-au și bătut bine, dar cu toate acestea nu au reușit să o recupereze pe una dintre fetele răpite.
Ce îl așteaptă pe Dincă
Gheorghe Dincă, cel „cazat” de duminică la „beciul Domnesc” – Arestul Central al Poliției Române, a fost adus, în ultimele două zile, în fața specialiștilor din Poliția Română care i-au făcut analiza comportamentală.
Dorin Dumitran, specialistul pregătit de FBI, care a pătruns în mintea lui Gheorghe Dincă, susține că se poate schimba cursul anchetei în cazul Caracal în orice moment. Ofițerul a început să analizeze comportamentul și gesturile suspectului de crimă pentru a afla dacă există şi alte victime în afară de Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu.
Astăzi, susțin surse judiciare, principalul suspect în cazul Caracal va fi condus în fața comisiei medico-legale de la INML unde va fi supus unei expertize psihiatrice pentru a se stabili dacă a avut sau nu discernământ atunci când a comis faptele.
După ce se încheie expertiza psihiatrică se va decide dacă și când se va face testul poligraf, denumit popular testul cu detectorul de minciuni.