DIICOT, dosar penal legat de campania lui Călin Georgescu. Acuzațiile procurorilor
- Emma Cristescu
- 6 decembrie 2024, 16:57
DIICOT a anunțat că a deschis dosar penal după analiza documentelor desecretizate de serviciile de informații legate de campania online a lui Călin Georgescu.
DIICOT a deschis dosar penal
„În urma analizei informațiilor rezultate din documentele (desecretizate) care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, procurorii DIICOT s-au sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbarea funcționării sistemelor informatice și tentativă la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic.
Cercetările sunt efectuate in rem, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice”, a anunțat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism într-un comunicat.
Alegerile prezidențiale au fost anulate
CCR a luat decizia, în baza articolului 146 din Constituție, de anulare a întregului proces electoral. Hotărârea Curții Constituționale a fost luată cu unanimitate de voturi.
„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calenda-ristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedinte-lui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor ne-cesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Mo-nitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul CCR.