EXCLUSIV EVZ. Carnea stricată a ajuns şi ÎN SPITALE. "Puţea atât de tare, încât nici nu putea fi manevrată!"

EXCLUSIV EVZ. Carnea stricată a ajuns şi ÎN SPITALE. "Puţea atât de tare, încât nici nu putea fi manevrată!"

Procurorii DIICOT au descoperit că "Mafia cărnii" a livrat produse alterate nu doar unei firme specializată în mâncare fast-food, ci şi unor unităţi spitaliceşti. O altă cale de a pune în vânzare carnea alterată a fost prelucrarea prin Abatorul Piggy SRL.

Evenimentul zilei continuă seria dezvăluirilor, în exclusivitate, despre "Mafia cărnii alterate". Ancheta procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) scoate la iveală lucruri cutremurătoare, care demonstrează că acest caz este unul care ţine de siguranţa naţională. Evazioniştii cărnii conduşi de Andrei Sileanu şi Sorin Seleşiu nu doar că au fraudat ani de zile bugetul de stat, dar ei au pus în pericol sănătatea populaţiei. "Carnea alterată a ajuns şi în câteva spitale", au dezvăluit, în exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", surse apropiate anchetei. "Carnea importată era reambalată, reetichetată. Vorbim de sute de tone de carne expirată. O parte era dusă la o firmă de catering, unde era folosită pentru a produce mâncare tip fast-food, o parte a fost livrată unor unităţi spitaliceşti. Anchetatorii nu exclud ca pe lanţul firmelor implicate să descopere şi societăţi producătoare de mezeluri", ne-au spus sursele citate. În dosar au fost audiate mai multe persoane, printre care şi muncitori. Conform surselor EVZ, aceştia au spus procurorilor DIICOT că, uneori, "carnea puţea atât de tare, încât nici nu putea fi manevrată". "Şefu’, ce fac cu marfa injectată?" După ce procurorii DIICOT au cerut celor de la ANSVA, OPC şi DSV să efectueze controale, cârtiţele care se aflau în slujba "Mafiei cărnii alterate" au dat "sfoară-n ţară" pentru ca ticăloşii care au otrăvit mâncarea românilor să-şi poată şterge urmele fărădelegii. Impacientată, Nora Păcurariu, angajată la Michelangelo SRL -firma la care ajungea carnea stricată pentru a fi livrată celor patru mari distribuitori implicaţi -, şi-a sunat boss-ul, pe Bogdan Curticiu. "Şefu’, ce fac cu marfa injectată?", l-a întrebat contabila. "Nora, Nora, gura!", a venit, scurt, replica. Carne stricată, predată pentru prelucrare "Inculpatul Curticiu Bogdan-Radu, fiind persoana care se ocupă şi de magazinele de desfacere deţinute de către SC Michelangelo SRL, procedează frecvent la punerea în circulaţie a unor produse alterate, modificarea termenelor de valabilitate (pentru a se acoperi data intrării pe teritoriul naţional sau pentru a se prelungi ilegal termenul de valabilitate al produselor)", se arată în referatul procurorilor DIICOT. Curticiu a şi falsificat etichetele privind originea produselor comercializate, pentru a nu se putea releva provenienţa acestora. "Aceste împrejurări reies din convorbirile telefonice ale suspectului Curticiu Bogdan-Radu care în ceea ce priveşte carnea expirată/alterată, de cele mai multe ori, o transportă la SC Abatorul Piggy SRL pentru a fi amestecată cu alte sortimente de carne spre a fi introdusă în consumul populaţiei". Ce s-a vândut de Crăciun? Anchetatorii DIICOT dau ca exemplu convorbirea telefonică din 18 decembrie, ora 08:59:00, pe care Bogdan Curticiu a purtat-o cu numita Timea, angajat al SC Michelangelo SRL. Aceasta a predat administratorului SC Abatorul Piggy SRL carne de pui alterată ce fusese returnată de la magazinele societăţii spre a fi transportată la locul de prelucrare. "Le-o luat, numa’ acuma tre’ să mă duc şi-n Hermes şi Aurel Vlaicu, c-am coborât din Flora şi-ăstea am zis că le las, c-aşa de tare miroase de doamne feri", a spus femeia. Nenorocirea de la fast-food "O altă modalitate de introducere în consumul public a produselor de carne expirate este aceea de a livra marfa la firma de catering MTC Ioana & Anca SRL Cluj-Napoca, deţinută de soţia lui Curticiu, Ioana-Doina. Aceasta din urmă era cea care alegea marfa ce urma a fi preluată de firma sa", se arată în referatul DIICOT. "Marea majoritate a baconului îi verde sau îi numa’ chiar capătu", adică şoric şi un strop de carne... deci ce-am ales îs 3 kile 270 de bacon... şi ceafa afumată un kil 980. Bucăţile crud-uscate şi-alea-s împuţite sau îs lipicioase şi îi foarte mult...deci n-am lăsat pe nime’, io mi le-am cântărit", spunea nevasta lui Curticiu într-o convorbire telefonică purtată în data de 06-01-2014, la ora 13:16:16, cu soţul ei. Imediat după această discuţie, bărbatul a sunat un angajat de la Michelangelo şi i-a dat ordine: "La catering, cu acelaşi număr de factură ca dimineaţă, facturezi doar atât: bacon 3,27 şi ceafă afumată 1,98" . Alţi patru reţinuţi Procurorii DIICOT i-au reţinut ieri atât pe Bogdan Curticiu, administratorul firmei Michelangelo, cât şi pe contabila Nora.... De asemenea, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, şi şeful Serviciului Inspecţii din cadrul DSV Cluj, Mircea Olimpiu Lucaciu, şi medicul veterinar Ionel Ghîţ. Ei vor fi duşi astăzi la instanţă cu propunerea de arestare preventivă.

"Marea majoritate a baconului îi verde! Bucăţile crud-uscate şi-alea-s împuţite sau îs lipicioase şi îi foarte mult...deci n-am lăsat pe nime’, io mi le-am cântărit". Daniela Curticiu, patroană firmă catering

"Am găsit o modalitate să criptăm conversaţiile… Şi ori facem pe viaţă, ori..."

Ne puteți urmări și pe Google News

Oana Chiriţă controla firma Balkarn Trading LTD, cu sediul în Cipru, şi asigura legătura cu filiera externă a mafiei. Ea este inculpată în dosar.

Anchetatorii DIICOT au stabilit că Oana Chiriţă s-a implicat activ în derularea achiziţiilor intracomunitare, fiind persoana de legătură între Sileanu Andrei pe de o parte şi furnizorii externi sau transportatori pe de altă parte. Conform procurorilor, ea ştia despre activitatea infracţională a reţelei mafiei cărnii coordonate de Andrei Sileanu şi Sorin Seleşiu. Şi nu doar că ştia, dar a făcut şi demersuri pentru a-i ajuta în eludarea obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Printre probele care dovedesc acest lucru sunt şi stenogramele convorbirilor telefonice dintre Oana Chiriţă şi Andrei Sileanu. Discuţia din 24 ianuarie 2014, purtată de cei doi la ora 13:14:42 este relevantă. Andrei Sileanu îşi exprima îngrijorarea cu privire la faptul că transporturile de carne pe care le avea în derulare ar putea fi descoperite de către organele fiscale întrucât a fost identificat administratorul uneia dintre firmele paravan folosite în circuitul evazionist. "A mers bine. Şi din cauza administratorului... l-a luat pe ăla şi a găsit-o pe asta... şi uite aşa!", i-a zis Sileanu. Aşa că, o vreme, a stopat transporturile. Răspunsul Oanei Chiriţă este de-a dreptul stupefiant, ţinând cont de faptul că nouă ne-a spus că e nevinovată, că firma ei a fost doar "trader". Ea i-a zis lui Sileanu: "Am găsit o modalitate să criptăm conversaţiile… Şi ori facem pe viaţă, ori... şi vreau să ne luăm la telefoanele astea, măcar noi doi când vorbim". La scurt timp (ora 13:19:52), Oana Chiriţă l-a sunat pe unul dintre transportatorii implicaţi în reţeaua mafiotă, Csete Levente, administratorul SC Cool Trans Cluj-Napoca, şi i-a transmis: "Vedeţi că am vorbit şi mi-a spus că astăzi nu încarcă. Încărcăm luni… Au apărut nişte controale în vreo două locuri şi îi este frică…" De altfel, şi în zilele următoare Sileanu Andrei i-a raportat Oanei Chiriţă: "Nu am rezolvat nimic cu domnii de la…Oricum nu ne afectează pe noi, dar…, trebuie să fiu atent să nu apară nimic." (extrasconvorbire telefonică din data de 29.01.2014, ora 15:31:07). CITIŢI ŞI:

  • EXCLUSIVITATE EVZ. Mafioţii care au vândut românilor carne alterată. Personajele-cheie ale „Mafiei cărnii”. Cum funcționa REȚEAUA.Plus: FIRMELE IMPLICATE 
  • Cuibul "Mafiei cărnii" din apartamentul pensionarilor. Sediul FIRMELOR FANTOMĂ, într-un bloc liniștit din Titan

Funcţionari în slujba "Mafiei". Şpaga era în carne proaspătă de porc

Referatul DIICOT arată "concubinajul penal" dintre unul dintre asociaţii firmei Michelangelo, Bogdan-Radu Curticiu, şi Cristian-Vasile Nicula, inspector OPC Cluj. Acesta, spun procurorii, a primit produse de carmangerie pentru a interveni pe lângă un alt inspector OPC, Rodica Romonţi, din Bistriţa Năsăud, care descoperise nereguli într-un magazin al firmei. Pe 8 ianuarie, anul acesta, Curticiu i-a transmis lui Nicula un SMS: "Îţi zice ceva romonţi rodica din bn de la voi?". A doua zi, Nicula îl întreabă pe Curticiu "S-o dus fata ta acolo?". Apoi, i-a solicitat să-i dea 10 kilograme de carne: "…să-mi trimiţi un mesaj cu numărul fetei tale, că mă opresc la ea, că vreau să cumpăr 10 kg de carne de porc". A doua zi, Nora Păcurariu, trimisă la Năsăud să rezolve problema, l-a sunat pe Nicula:"…m-am dus la ea (Rodica Romonţi - n.r.) în birou…şi o venit şi mi-o adus să semnez şi mi-o tăiat peste aia amendă, ştii, înştiinţarea de plată". În urma intervenţiei, Rodica Ramonţi a dat doar un avertisment firmei SC Michelangelo SRL. Control cu telefon înainte Cu privire la Olimpiu Mircea Lucaciu, anchetatorii spun că acesta, în calitate de inspector sanitar veterinar, la data de 12 martie, în ziua în care DIICOT a făcut percheziţiile în toată ţara, el a fost desemnat să efectueze verificări la depozitul firmei Michelangelo. Înainte de a pleca în controlul "inopinant", în jurul orei 11.00, inspectorul l-a sunat pe Bogdan-Radu Curticiu, pe care l-a întrebat: "Ai ceva probleme de care-ar trebui să ştim şi noi?". Apoi, după ora 12.00, Lucaciu i-a comunicat: "Acum şi noi aşteptăm de la Autoritate şi să vedem ce tre' să venim, ştii?". În timpul verificărilor, inspectorul i-a transmis lui Mircea-Rareş Trif, colaboratorul lui Curticiu, că urmează alte controale şi la magazinele societăţii. Acesta l-a sunat pe patronul Curticiu. "Şi-o zis c-avem controale?... Da, da, da, mi-o zis LUCACIU, mi-o zis", confirma Curticiu. În aceeaşi zi, Nora Păcurariu i-a comunicat acestuia: "La magazine ai vorbit să fie totu’ O.K., c-o s-avem controale… acuma sunăm şi la Bistriţa şi la restu’, tot ce nu-i O.K. sau fără etichetă sau ... tot să facă retur. Tot, tot, tot". Urmare a demersurilor lui Olimpiu-Mircea Lucaciu, Curticiu a avut timp să ascundă marfa alterată. Drept urmare, printr-o adresă trimisă DIICOT, DSV Cluj arată că singurele mărfuri alterate au fost găsite la depozitul firmei, din localitatea Baciu: 223 kg ficat de pui şi de 680 kg peşte. Veterinarul mafiei În cazul medicului veterinar în cadrul DSVSA Cluj, implicat în această reţea, Ionel-Călin Ghîţ, procurorii au reţinut că, pe 12 martie, când s-a prezentat la depozitul firmei Michelangelo, a controlat doar mărfurile care i s-au arătat. La plecare, nu a sigilat incinta şi le-a permis celor de la Michelangelo depozitarea mărfurilor alterate aduse din magazine. A făcut inventarul abia după două zile, timp în care au dispărut produsele alterate. Ghîţ i-a spus, pe 17 martie, lui Curticiu că s-a prezentat la control pentru ca "să nu se facă de minune". A doua zi, Bogdan Curticiu i-a transmis şi un avertisment medicului veterinar, prin Trif: "Tu ştii c-am avut o discuţie cu tine, ce fac io dacă mă trag ăştia în jos…te rog să-i spui la…aşa să-l faci să înţeleagă". Fiind audiat în legătură cu această convorbire telefonică, suspectul Mircea-Rareş Trif a precizat că "mesajul" trebuia transmis lui Ionel-Călin Ghîţ, în timp ce acesta se afla în control la SC Michelangelo SRL, fiind în faza finală a verificărilor. Din convorbiri mai reiese şi că Bogdan Curticiu i-a transmis Norei Păcurariu să distrugă dovezile pe care le-ar putea găsi anchetatorii. CITIȚI ȘI:

  • UPDATE. EXCLUSIVITATE EVZ. Mafioţii care au vândut românilor carne alterată. Personajele-cheie ale „Mafiei cărnii”. Cum funcționa REȚEAUA.Plus: FIRMELE IMPLICATE
  • REȚEAUA CĂRNII STRICATE. Zece persoane au fost arestate
  • EVZ EXCLUSIV. REŢEAUA CĂRNII STRICATE. 150 de ticăloşi ne-au pus otravă în farfurie. CIFRELE CARACATIŢEI
  • Mafia cărnii stricate a îmbolnăvit România cu ajutorul angajaţilor statului
  • SRI: Mafia cărnii, amenințare la adresa siguranței naționale