Evenimentul Zilei > Actualitate > Digurile rezistă doar trei zile puhoiului Dunării
Digurile rezistă doar trei zile puhoiului Dunării

Digurile rezistă doar trei zile puhoiului Dunării

Hidrologii avertizează că apele fl uviului vor rămâne umflate până pe 30 mai. Sectorul dintre Mehedinți și Ialomița va fi lovit de viitură în următoarele două zile.

Specialiștii chestionați de „Evenimentul zilei” arată că pericolul de inundații pe Dunăre este iminent atunci când apele depășesc 13.500 metri cubi pe secundă și viitura durează mai mult de trei zile. Debitul-limită va fi atins de astăzi.

Digurile aflate pe malul fluviului vor trebui să reziste, astfel, timp de zece zile, de acum încolo. Vârful de viitură va fi în perioada 23-25 mai. „În aceste condiții, se pune problema rezistenței digurilor”, ne-a precizat un specialist de la Apele Române. Limita lor de rezistență ar fi de doar trei zile, dacă nu sunt întărite.

Totuși, conform ultimelor informații, două dintre diguri prezintă, deja, eroziuni. S-au înregistrat surpări pe brațul Borcea, la Bentu, dar și la Islaz, în județul Olt.

Noua avertizare hidrologiocă indică Cod Portocaliu pe sectorul Porțile de Fier – Călărași (sector îndiguit aval Gruia) – în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi. Începând de vineri, ora 06.00, va fi Cod Portocaliu și pe sectorul aval Călăraşi – Brăila, în judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea.

De asemenea, este Cod Galben pe sector aval Brăila, în județele Călărași, Ialomița, Galați și Tulcea. De miercuri până vineri va fi Cod Galben și pe sectorul aval Călăraşi-Brăila, în judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea.

Viitură cu mine

45 de persoane au murit și zeci de mii de oameni au rămas fără case în urma inundațiilor din Serbia și Bosnia. Mai mult, alunecările de teren din Bosnia au scos la suprafață mii de mine antipersonal.