Diferențele dintre povestea orginală Scufița Roșie și basmul Fraților Grimm. De ce părinții nu preferă prima variantă

Sursă foto: dreamstime.com

Scufița Roșie este una dintre cele mai cunoscute povești în rândul copiilor, dar ea a fost rescrisă de Frații Grimm pentru ca basmul să aibă, în cele din urmă, un final fericit. Puține persoane știu prima variantă a poveștii scrise autorul francez Charles Perraul.

Scufiţa Roşie este una dintre poveștile cele mai cunoscute în rândul copiilor. Puține persoane știu că frații Grimm, Jacob și Wilhelm, au rescris basmul pentru a avea un final fericit. Autorul francez Charles Perrault este cel care a publicat povestea originală a scufiţei, în albumul „Poveştile mamei gâscă‟ – „Mother Goose Tales‟, în anul 1697.Povestea din zilele noastre arată lupta dintre bine și rău, dintre lăcomie și speranță, dar și dintre responsabilitate și a doua șansă. Versiunea lui Perrault nu este preferată de părinți deoarece consideră că cei mici nu sunt pregătiți să înțeleagă adevăratele semnificații ale poveștii. Mulți copii pot avea coșmaruri după ce află adevărata poveste. De asemenea, varianta fraților Grimm este destul de diferită față de cea originală.

Care sunt diferențele dintre Scufiţa Roşie a lui Perrault și cea a Fraţilor Grimm

Rezumatul celor două versiuni este unul destul de asemănător. Una dintre diferențe este că în varianta originală, vânătorul lipsește. În povestea inițială, vânătorul nu există și finalul poveștii este că Scufița Roșie este mâncată de lup. Morala basmului este că nu trebuie să ai încredere în străini. De asemenea, există mai multe diferențe între povestea lui Perrault și varianta Fraților Grimm.

Basmul inițial începe cu mama care îi dă fiicei sale un coș și îi spune să nu vorbească cu străinii, amănunt care este respectat și în varianta Fraților Grimm. Totuși, mesajele transmise de cele două versiuni ale poveștii diferă. Perrault subliniază că este important ca oamenii să nu aibă încredere în străini, în timp ce Frații Grimm arată că trebuie să nu te abați de la traseu.

Conținutul coșului este identic în amble cazuri. Psihanaliştii au fost surprinşi că William Grimm a adăugat în versiunea lor și sticla de vin, care ar avea o semnificație simbolică putermică. În versiunea autorului francez, Scufița Roșie își dă haine jos și la propunerea lupului îmbrăcat cu cămașa de noapte a bunicii se așază lângă el în pat.

Mesajele ascunse din poveste

Mai multe mesaje sunt ascunse în povestea Scufița Roșie, printre ele se numără și părul acoperit al fetei. Acest detaliu înseamnă, în unele culturi, că fata nu este sau nu mai este disponibilă. De asemenea, atunci când o fată primește de la bunica sa o mantă se spune că forța vieții trece de la o generație mai în vârstă la cea tânără. În același timp, culoarea roșie simbolizează viața și sângele.

Este important de precizat că în secolul al XVII-lea nicio femeie decentă nu purta glugă roșie deoarece această culoare semnifica păcatul. Doar femeile cu o reputație îndoielnică puteau purta rochii roșii, fapt pe care Perrault l-a insinuat prin gluga roșie a tinerei. De asemenea, autorul francez a ales ca în coșul Scufiței Roșii să se afle prăjitură și unt, în timp ce Frații Grimm au adăugat și o sticlă de vin.

Pishanalistul german Erich Fromm a explicat că sticla de vin din coșul Scufiței este un simbol al virginității. De asemenea, forma falică a sticlei arată cât de fragilă este și că se poate sparge foarte ușor. Sticla poate reprezenta și suprimarea sentimentelor, care în loc să fie eliberate sunt îmbuteliate. Fromm a mai adăugat că sticla trebuie deschisă sau spartă pentru a elibera spiritul prins, potrivit Clickpentrufemei.ro.