Diferendul teritorial dintre Japonia şi Coreea de Sud - administraţia de la Tokyo vrea o soluţie după modelul Insulei Şerpilor

Diferendul teritorial dintre Japonia şi Coreea de Sud - administraţia de la Tokyo vrea o soluţie după modelul Insulei Şerpilor

Japonia vrea ca diferendul cu Coreea de Sud asupra insulelor Takeshima să fie rezolvat prin intermediul Curţii Internaţionale de Justiţie, la care a apelat şi România în cazul delimitării platoului continental din jurul Insulei Şerpilor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, adjunctul şefului misiunii diplomatice nipone la Bucureşti, Yoshihiro Katayama.

"Insulele Takeshima aparţin Japoniei atât din perspectivă istorică, cât şi punct de vedere al dreptului internaţional. În privinţa acestor insule există un litigiu între Japonia şi Coreea de Sud, iar preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak a debarcat recent pe una dintre ele. Japonia este de părere că disputa trebuie rezolvată în conformitate cu legile internaţionale, cu calm, echitabil şi de o manieră paşnică. Noi dorim să rezolvăm această problemă aşa cum România a rezolvat problema legată de platoul continental - Insula Şerpilor - prin intermediul Curţii Internaţionale de Justiţie", a spus oficialul japonez.

El a arătat că Japonia a propus, pe 21 august, părţii coreene sesizarea Curţii Internaţionale de Justiţie, un demers fără răspuns din partea guvernului de la Seul.

"Înţelegem că Guvernul sud-coreean pledează cauza Coreea Globală, dar întrucât Coreea de Sud este un membru important al ONU care susţine importanţa statului de drept, solicităm ferm să răspundă corect şi fără echivoc propunerii înaintate de către Japonia în cazul în care ar fi de părere că drepturile sale teritoriale asupra insulelor Takeshima sunt legitime. Noi considerăm că cea mai elegantă şi mai scurtă metodă de a încheia această dispută este aceea de a lupta cu argumente la Curtea Internaţională de Justiţie, în lumina legii şi dreptăţii societăţii internaţionale", a precizat Yoshihiro Katayama. Sud-coreenii plusează

Tensiunea dintre cele două ţări a crescut după ce preşedintele sud-coreean Lee Myung-Bak a efectuat, pe 10 august, prima vizită la nivel de şef de stat pe insulele revendicate de Japonia. Ministerul nipon de Externe l-a convocat în aceeaşi zi pentru a-i înmâna un protest oficial pe ambasadorul sud-coreean la Tokyo, Shin Kak Soo, şi şi-a rechemat ambasadorul la Seul pentru conslutări.

După vizită, premierul japonez Yoshihiko Noda a afirmat că preşedintele sud-coreean a "venit ilegal" pe insulele numite Takeshima în japoneză şi Dokdo în coreeană.

O săptămână mai târziu, pe fondul tensiunilor create între cele două ţări privind suveranitatea asupra insulelor din Marea Japoniei, ministrul nipon al finanţelor, Jun Azumi, a anunţat că şi-a anulat o deplasare prevăzută peste câteva zile la Seul.

Yoshihiro Katayama a arătat că Japonia a mai propus în 1954 şi 1962 rezolvarea acestui diferend la Curtea Internaţională de Justiţie, susţinând că partea coreeană nu acceptă această cale deoarece nu are argumente.

"Faptul că drepturile teritoriale ale Japoniei faţă de insulele Takeshima erau deja stabilite încă de la mijlocul secolului al XVII-lea se poate verifica din diferite surse istorice", a punctat oficialul, susţinând că în sursele pe care partea coreeană îşi bazează afirmaţiile nu sunt expuse clar argumente care să ateste că insulele Takeshima ar fi fost controlate de Coreea înaintea stabilirii drepturilor teritoriale de partea Japoniei.

El a mai arătat că insulele sunt importante pentru pescuit şi că autorităţile coreene au trimis oameni în această zonă pentru a fi păzită.

După cel de-al Doilea Război Mondial, la elaborarea Tratatului de Pace de la San Francisco, Coreea de Sud a solicitat ca insulele Takeshima să fie incluse printre cele pe care Japonia ar trebui să le abandoneze, dar SUA au respins această solicitare, pe motiv că insulele Takeshima se aflau sub controlul autorităţilor japoneze. În acest fel, SUA îşi exprima poziţia că recunoştea insulele Takeshima ca fiind teritoriu japonez, reconfirmată în 1952 prin decizia de a folosi insulele respective drept zonă de manevre militare pentru trupele americane staţionate în Japonia, a mai explicat diplomatul nipon. Tensiuni şi cu China

În acelaşi timp, tensiunea dintre primele două mari economii ale Asiei, Japonia şi China, a crescut în ultimele săptămâni din cauza disputei privind insulele nelocuite din Marea Chinei de Est cunoscute sub numele Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China, administrate de Tokyo şi revendicate de Beijing.

Pe fondul escaladării tensiunilor dintre cele două ţări, un bărbat a atacat luni maşina în care se afla ambasadorul japonez la Beijing, smulgând steagul japonez de pe vehicul. Ambasadorul nipon în China, Uichiro Niwa, nu a avut de suferit în acest incident.

Ne puteți urmări și pe Google News