Diaspora a votat deja, prin corespondență. Primele buletine au ajuns în România

Diaspora a votat deja, prin corespondență. Primele buletine au ajuns în RomâniaVot prin corespondență. Sursa foto: moldova.org

Românii din diaspora au început să își trimită voturile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, iar Poșta Română a anunțat deja recepționarea primelor plicuri. Acest proces democratic reprezintă o oportunitate crucială pentru românii din afara țării de a contribui la direcția viitoare a României, indiferent de distanță. Cele mai multe voturi vin de la românii din Marea Britanie, Germania, Elveția și alte țări europene, arătând interesul comunităților românești pentru procesul electoral.

Diaspora a votat deja prin corespondență

Compania Națională „Poșta Română” a confirmat că primele voturi prin corespondență din diaspora au început să ajungă în România pentru scrutinul electoral din acest an. Până acum, au fost înregistrate 184 de plicuri de vot, provenind din țări precum Ungaria, Grecia, Cehia, Bulgaria, Franța, Suedia, Austria și Elveția. Potrivit unui comunicat oficial, Poșta Română s-a angajat să susțină și să asigure o desfășurare eficientă a procesului electoral pentru românii din afara granițelor.

„Această acţiune face parte din angajamentul Companiei de a susţine exercitarea dreptului la vot prin corespondenţă pentru românii din afara ţării, în baza contractelor încheiate cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru alegerile prezidenţiale din 2024, Poşta Română a expediat peste 6.000 de trimiteri poştale, acoperind ambele tururi de scrutin. De asemenea, pentru alegerile parlamentare (Senat şi Camera Deputaţilor), au fost expediate  aproximativ 6.000 de plicuri cu documentele necesare votului prin corespondenţă”, anunţă, sâmbătă, Poşta Română, într-un comunicat de presă.

Compania, printr-un parteneriat cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), se ocupă de expedierea documentelor necesare votului prin corespondență și de recepționarea plicurilor cu voturi. Această inițiativă este menită să ofere o opțiune accesibilă pentru cei care nu se pot deplasa la secțiile de votare fizice. Procesul de expediere a documentelor necesare a implicat trimiterea a peste 6.000 de plicuri pentru alegerile prezidențiale, acoperind ambele tururi de scrutin, precum și pentru alegerile parlamentare.

Votul prin corespondență.

Votul prin corespondență.

Cele mai active comunități românești din străinătate

Conform datelor oferite de AEP, aproximativ 6.839 de români din diaspora s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare de pe 1 decembrie. Majoritatea cererilor au venit din Marea Britanie, unde 1.544 de cetățeni români au ales această metodă. Pe locul doi se află Germania, cu 1.359 de cereri, urmată de Elveția, cu 524 de solicitări, și de Țările de Jos, cu 462. Alte țări cu comunități mari de români care au optat pentru votul prin corespondență sunt Franța, Spania, Belgia, Italia și Statele Unite.

Pentru alegerile prezidențiale, un total de 6.916 cetățeni români și-au înregistrat dorința de a vota de la distanță. Acest număr semnificativ arată o creștere a interesului pentru opțiunea de vot prin corespondență, românii din diaspora dorind să se implice activ în alegerea președintelui țării. Cele mai multe solicitări au fost depuse de cetățenii români din Marea Britanie (1.609), Germania (1.347) și Elveția (555). De asemenea, aproape 7.000 de români din străinătate au optat pentru a vota la o secție de votare, cei mai mulți dintre aceștia aflându-se în Țările de Jos, Marea Britanie și Germania.

Președintele AEP, Toni Greblă, a declarat că toate voturile trebuie să ajungă în România până pe 21 noiembrie pentru a fi validate.

Când și cum se desfășoară alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024?

Calendarul electoral al acestui an este marcat de desfășurarea simultană a alegerilor prezidențiale și parlamentare. După alegerile locale și europarlamentare din luna iunie, datele pentru scrutinul prezidențial și parlamentar au fost stabilite pentru sfârșitul anului. Inițial, alegerile prezidențiale erau planificate pentru luna septembrie, dar discuțiile dintre partidele politice au condus la o reprogramare, stabilind primul tur al alegerilor prezidențiale pentru data de 24 noiembrie. În cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea absolută, cel de-al doilea tur se va desfășura pe 8 decembrie.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie, iar cetățenii români vor fi chemați la urne pentru a alege reprezentanții în Parlamentul României. Este pentru prima dată când toate cele patru tipuri de alegeri – locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale – se desfășoară într-un singur an, ceea ce pune o presiune suplimentară pe logistica electorală.

Alegerile parlamentare și locale se desfășoară într-un singur tur, în timp ce scrutinul prezidențial se organizează în două tururi dacă niciun candidat nu obține peste 50%+1 din voturi în primul tur. Aceste scrutine pentru alegerea președintelui și a europarlamentarilor au loc o dată la cinci ani, în timp ce alegerile locale și parlamentare sunt programate o dată la patru ani.