Diana Șoșoacă vrea să bage România în război cu Ucraina. Proiectul de lege care va irita Kievul

Diana Șoșoacă vrea să bage România în război cu Ucraina. Proiectul de lege care va irita Kievul Sursa foto: EPA/OLEG PETRASYUK

Un proiect de lege propus de un celebru politician român ar putea duce la intrarea țării noastre în război cu vecinii. Pentru că, oricât de bizar ar părea, legea cuprinde revendicări teritoriale.

Senatoarea Diana Șoșoacă este cunoscută pentru simpatiile sale pro-ruse, dar mai ales pentru aparițiiel pitorești și ieșirile sale zgomotoase, din spațiul public. Cum alegerile se apropie, iar partidul în care activează nu prea are susținători, Diana Șoșoacă este nevoită să facă ceva pentru a ieși în evidență.

Și, dat fiind că toată lumea este interesată de ceea ce se petrece în Ucraina, senatoarea propune un proiect legislativ menit să șocheze și să atragă atenția. Ceea ce s-a și întâmplat.

Senatoarea propune, pur și simplu, anexarea unor teritorii care au fost rupte României de Rusia Sovietică și incorporate statului ucrainean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a depus, la Senat, o propunere legislativă intitulată „Lege pentru modificarea Legii nr. 129/1997 pentru ratificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”, menită să modifice Legea nr. 129/1997 pentru ratificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”.

Ce prevede legea Dianei Șoșoacă

Fără alt preambul, Diana Șoșoacă cere anexarea unor teritorii care au aparținut României în trecut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.

„Articolul unic se transformă în Art. 1. După Art. 1 se introduc următoarele articole:

Art. 2 În temeiul art. 27 din Tratat, acesta va fi denunțat de partea română în anul 2027, cu respectarea termenului de încunoștințare de cel puțin 1 an înainte de expirarea perioadei de valabilitate.

Art. 3 România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.

Art. 4 După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile competente, inclusiv ONU, pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii”, se arată în proiectul de lege.

Justificările Dianei Șoșoacă

În expunerea de motive care însoțește proiectul legislative senatoarea Șoșoacă face apel la „dreptul natural și legitim al unității naționale” și la faptul că reunificarea este necesară din mai multe considerente - pentru reparație istorică, socială, morală și economică, dar și pentru interesele geostrategice ale României, mai ales în contextele invocate de NATO și UE. Drept urmare, Șoșoacă solicită „anexarea teritoriilor istorice ale României, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Buceagul (Cahul, Bolgrad și Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor, teritorii românești furate de URSS și deținute abuziv de Ucraina”.

Mai mult, ea cere anularea tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, încheiat în 1997.

„Prin acest demers dorim să fie anulat cel mai mare act de trădare postdecembrist, - respectiv Tratatul de buna vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, ratificat prin Legea nr. 129/1997- prin care s-a recunoscut Pactul Ribbentrop-Molotov. De asemenea, prin acest demers dorim să recuperăm identitatea culturală, tradițiile, obiceiurile și religia populației românești estimată la aproximativ 1 milion de români, inclusiv familii mixte”, se mai arată ăn document.

Șoșoacă reclamă teritoriile drept plată pentru ajutorul acordat Ucrainei

În expunerea de motive, Diana Șoșoacă arată că Ucraina ar trebui să cedeze aceste teritorii drept plată pentru ajutorul acordat de România în acest război. Astfel, potrivit susținerilor sale, statul român finanțează Ucraina cu tehnică militară și armament prin intermediul NATO și a permis trecerea a aproximativ 3 milioane de refugiați de război.

Drept urmare, Diana Șoșoacă cere „Ucrainei să ne dea ținuturile locuite de frații noștri români. Trebuie subliniat că etnicii români din Ucraina sunt ignorați total de autoritățile din România și Ucraina, care refuză orice dialog cu aceștia”.

Ea își mai bazează cererea pe faptul că Ucraina nu ar fi ținut cont de punctul de vedere al României, la adoptarea legii minorităților.

„Având în vedere disprețul și batjocura statului ucrainean față de statul român si cetățenii de etnie română ce trăiesc în teritoriile ocupate vremelnic, exprimat prin adoptarea Legii minorităților naționale în anul 2022, reiterăm solicitarea de a ni se înapoia teritoriile deținute pe nedrept de către Ucraina, împreună cu cetățenii de etnie română: Nordul Bucovinei, Herța, Buceagul (Cahul, Bolgrad și Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor, teritorii românești furate de URSS și deținute abuziv de Ucraina”, arată senatoarea.