Diana Șoșoacă are de recuperat bani de la stat. Senatoarea s-a judecat pentru un teren confiscat de comuniști
- Ionel Sclavone
- 3 martie 2023, 18:02
Familia senatoarei Diana Șoșoacă a devenit mai bogată cu peste 600.000 de euro, în urma unui proces cu statul român. Senatoarea a obținut despăgubiri de la Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor pentru un teren pe care l-a moștenit în Otopeni. Diana Șoșoacă va beneficia de o parte din bani, restul revenind mamei și altor rude.
Senatoarea Diana Șoșoacă a obținut câștig de cauză într-un proces pe care l-a intentat Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor. Diana Șoșoacă, mama ei și alte două rude urmează să primească despăgubiri de aproape 3 milioane de lei, în jur de 603.000 euro pentru un teren din Otopeni.
Familia Dianei Șoșoacă a obținut o hotărâre favorabilă la Tribunalul Ilfov, însă decizia din justiție nu este definitivă și a fost atacată, deja, cu apel în luna februarie.
Cele 3 milioane de lei reprezintă măsuri compensatorii pentru un teren în suprafață de 7.700 mp situat în orașul Otopeni, chiar pe șoseaua București – Ploiești. Suprafața respectivă a fost preluată de regimul comunist, în mod abuziv și se află în proprietatea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații destinate Agriculturii și Industriei Alimentare.
Familia Dianei Șoșoacă a apelat la proces deoarece terenul nu mai poate fi restituit în natură. Conform reglementărilor în vigoare, statul român era obligat, printr-o decizie civilă, încă din anul 2014, să propună familiei Șoșoacă despăgubiri reparatorii.
Justiția a stabilit valoarea despăgubirilor
Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a refuzat să facă acest lucru, răspunzând că nu dispune de „bunuri sau servicii ce pot fi acordate în compensare pentru imobilul teren menționat”. Drept urmare a propus acordarea unor despăgubiri bănești conform legii. Dosarul a ajuns la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, care avea obligația legală să-l soluționeze în decurs de maxim 60 de luni, lucru care nu s-a întâmplat.
„Întrucât pârâta Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor nu a soluționat dosarul administrativ, reclamanții s-au adresat instanței de judecată, care potrivit textelor citate, trebuie să se pronunțe doar asupra măsurilor compensatorii cuvenite pentru parte din imobilul care nu a fost restituit în natură, întrucât s-a statuat deja de către instanțele judecătorești asupra existenţei şi întinderii dreptului. Există așadar autoritate de lucru judecat asupra acestor aspecte, care nu se mai impun a fi analizate, singura chestiune rămasă nesoluționată fiind aceea a acordării de măsuri compensatorii pentru imobilul teren în suprafață de 7700 mp situat în Otopeni, Calea Bucureștilor”, se arată în motivarea instanței, conform Fanatik.
Valoarea despăgubirilor a fost stabilită în baza unei expertize judiciare la suma de 2.966.558 lei, care a stat la baza acestui hotărârii pronunțate în acest proces.
„Prin urmare, instanța va avea în vedere destinația terenului ca fiind curți construcții-ocupat, astfel că va acorda despăgubiri în cuantum de 602.910 euro prin raportare la Grila notarilor publici aferentă anului 2021, valoare care ₋ raportat la cursul euro-leu de la data efectuării expertizei, curs indicat de expert de 4,9204 lei ₋ este de 2.966.558 lei (puncte)”, se mai arată în motivare.