„Diamante și rubine” din comoara artistului plastic Dragoș Morărescu, la Galeria Romană

„Diamante și rubine” din comoara artistului plastic Dragoș Morărescu, la Galeria Romană

La Galeria Romană, luna aceasta, poate fi vizitată o expoziție proaspătă, inedită, frumoasă, provocatoare

La Galeria Romană este expoziția-poveste, expoziția-mărturie, expoziția-omagiu, organizată din tot sufletul de galeriștii Emil Ene și Monica Andronic pentru a sărbători centenarul nașterii artistului Dragoș Morărescu (6 octombrie 1923).

„Niciodată nu sunt prea obosit pentru a reîncepe”. Cuvintele îi aparțin artistului Dragoș Morărescu.

O stare de neoboseală a privirii, a contemplării îți creează și expoziția de la Galeria Romană.  Bucuria artistului de a picta, bucuria de a sculpta, de a desena, de a încerca noi și noi tehnici, de a-și expune  noi și noi viziuni, toată bucuria aceasta o regăsești în lucrările expuse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Artistul a avut curajul și inspirația să creeze o lume a sa din mai multe lumi, observate, unele, la alți artiști, dar filtrate prin sensibilitatea sa, prin experiența sa.

Dansul

Vizitând expoziția dedicată lui Dragoș Morărescu trăiești experiența unui dans prin lumea perfect-imperfectă a lui Picasso, prin lumea din culori clare și vii a lui Țuculescu, printre curbele lui Matisse….

Dansezi, apoi, printre peisaje stranii sau peisaje-declarații de iubire pentru frumusețea momentului și a locului. Dansezi alături de balerinii Irinel Liciu și Gabriel Popescu – sunt desene atât de fluide, încât dacă  faci abstracție de decor, totul se transformă într-o scenă.

Dacă dansul te obosește, îți iei un mic răgaz să te plimbi cu cei doi îndrăgostiți prin parc sau să admiri, de la o fereastră, acoperișurile colorate ale Bucureștiului. Poți să te furișezi într-o barcă venețiană sau, dintr-o întoarcere de privire, vezi în lac oglindirea Palatului Mogoșoaia.

Portrete, nuduri, flori, personaje fantastice, personaje din târguri, o reprezentare oarecum supraomenească a poetului Vasile Voiculescu, poetul cu o coroană de împărat, aproape un sfânt.

Dragoș Morărescu la Galeria Romană - ce cuprinde expoziția

Și după ce simți că ochii și inima îți devin prea-pline, dar în sens bun, de culorile și liniile lui Dragoș Morărescu, te întorci, curios și analizezi foile de metal, ciocănit și cizelat cu migală, cu răbdare, sculptură din care afli povești noi, de la neobositul artist.

Sunt ferestre spre alte lumi, așa cum, tabloul „Poartă la Ada-Kaleh” îți deschide dorința de afla mai multe despre insula dispărută în ape - o lume magică.

Expoziția dedicată lui Dragoș Morărescu trebuie vizitată de mai multe ori, spunea criticul de artă Vladimir Bulat la vernisaj.

Da, pentru că are multe provocări. Trebuie văzută pentru a trăi prin multele lumi: o dată pentru a dansa, o data pentru a contempla, o dată pentru a te plimba, o dată pentru a plânge, o dată pentru a-ți aminti…

Spirit enciclopedist

Pe simeze sunt expuse lucrări ce acoperă mare parte din perioada de creație a artistului (1947 – 1997).

Dragoș Morărescu (1923-2005) -sculptor, grafician, arhitect, pictor și poet, a lucrat în tehnici multiple: desen, guașă, tempera, cerapastel, pointe-séche, linogravură, litografie, tehnici proprii: pictură pe sticlă, pictură de șevalet, pictură murală în tempera și frescă, sculptură în foaie de metal ciocănit și cizelat. Această activitate bogată, explică, poate, și bogăția de subiecte/abordări din lucrările sale.

Pentru că: „Dragoș Morărescu, spirit enciclopedist care este un om atât de liber încât își permite să refacă istoria artei cu fiecare lucrare”. (Vladimir Bulat)

„Într-un peisaj cultural dinamic, cum este cel românesc actual, înțeleg cât de mare este miza recitirii din perspectivă contemporană a unui artist născut acum un secol, cu o operă prolifică și atât de diversă (pictor, grafician, muralist, gravor, sculptor, arhitect, poet) și a cărui existență fizică s-a încheiat de aproape două decenii.” (Cătălin Davidescu, 2023)

Diamante și rubine la Galeria Romană

Și, bineînțeles, nu trebuie uitat îndemnul galeristului Emil Ene, acela de a-l redescoperi și de a-i da locul cuvenit artistului Dragoș Morărescu,  în primul rând în sufletele noastre, apoi în istoria artei.

Din catalogul-album al expoziției culegi și o frântură din sensibilitatea de poet a lui Dragoș Morărescu:

„Când lumina se înclină/Purtând mantii peste tină,/Dintre pulberi de safire/Neatinse de privire,/Ochiul cel neadormit/Vede din nemărginit/Pe albastrele distanțe/Ora cumpănind balanțe/Cu talantul fruct de aur/Revărsându-se-n tezaur,/Diamante și rubine-/Lepădărilor de sine.” („Nuferi de cer, II”, „La malul Snagovului”, ed. Crater 1997).

De la sensibilitatea penelului alunecând pe pânză, la sensibilitatea alegerii cuvintelor, ce creează imagini pe hârtie. Comori pe care le descoperi în expoziția „Dragoș Morărescu, Centenar (1923 - 2023)”.

Program Galeria Romană

Expoziția este deschisă până la data de 28 octombrie 2023, la Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București.

Program galerie: Luni – vineri: 10:00 – 18:00 / Sâmbătă: 10:00 – 15:00.