Dialog halucinant între doi lideri republicani: “Trump este plătit de Putin”
- Dodo Romniceanu
- 18 mai 2017, 11:54
Cu o lună înainte ca Donald Trump să obţină nominalizarea din partea republicanilor pentru Casa Albă, unul din cei importanţi susţinători ai săi, Kevin McCarthy, liderul republican din Camera Reprezentanţilor, avea o discuţie halucinantă cu mai mulţi colegi de partid. Astfel, potrivit The Washington Post, McCarthy opina că este foarte posibil ca Trump să fie beneficiarul unor plăţi făcute de preşedintele rus Vladimir Putin.
Discuţiile aveau loc în iunie 2016, la o zi după ce s-a aflat că hackeri ruşi au spart serverele democraţilor. Conversaţia dintre liderul republican din Cameră, respectiv liderul republican din Senat, Paul Ryan, a rămas secretă aproape un an. The Washington Post susţine că a intrat în posedia înregistrării, hotărând s-o publice în paginile sale.
Kevin McCarthy : Ruşii au spart serverele Partidului Democrat şi au luat informaţiile compromiţătoare pe care le aveau despre Trump.
Paul Ryan : Să le dea cui?
K. McCarthy: Sunt doi oameni, cred, pe care îi plăteşte Putin: Rohrbacher şi Trump... Mă jur!
Paul Ryan: Asta nu e oficial. Fără scurgeri, în regulă? Aşa ne dăm seama că suntem o familie adevărată aici. Ce se spune în familie, rămâne în familie.
Dezvăluirile din Washington Post vin pe fondul unui val uriaş de dezvăluiri de presă care au în prim plan relaţia lui Donald Trump şi a apropiaţilor acestuia cu Rusia şi o presupusă tentativă de obstrucţionare a justiţiei de către liderul de la Casa Albă.
Liderii republicani din Camera Reprezentanţilor au ignorat până în prezent apelurile privind înfiinţarea unei comisii independente care să investigheze interferenţa Rusiei în alegerile pentru Casa Albă, deşi presiunea din partea opiniei publice a devenit uriaşă odată cu demiterea intempestivă, din ordinul lui Donald Trump, a directorului FBI James B. Comey, şi ca urmare a divulgării de către liderul a unor informaţii clasificate american unor înalţi oficiali ruşi
Totuşi, adjunctul procurorul general al Statelor Unite a decis să-l numească, miercuri, pe fostul director al FBI Robert Mueller ca procuror special în ancheta asupra presupusei implicări a Rusiei în alegerile prezidențiale americane
Mueller a condus biroul între 2001 şi 2013 şi a fost urmat în funcţie de un colaborator apropiat, James Comey, recent demis de Donald Trump.
„Cunosc în viaţa publică foarte puţini oameni care au arătat mai multă integritate cu atât de multă multă consecvenţă şi sub atâta presiune ca Bob Mueller”, spunea în 2013 fostul președinte democrat Barack Obama.
În noua sa calitate, Robert Mueller are dreptul să ancheteze orice infracţiune federală. Casa Albă nu şi-a dorit un procuror special, dar democraţii şi numeroşi republicani au cerut ca un om din exterior care să se ocupe de dosarul Rusia.