Candidatura lui Cristian Diaconescu la Primăria Capitalei este produsul luptelor din PSD şi mai puţin expresia unei strategii care are în vedere câştigarea Bucureştiului.
Cristian Diaconescu a ajuns candidat cu forţa. Practic, a fost împins de la spate de colegii săi din PSD care l-au simţit tentat de o poziţie mare şi care au considerat că imaginea sa bună trebuie exploatată în folosul partidului. Unii l-au implorat, alţii l-au presat şi, după o şedinţă memorabilă în care PSD se confrunta cu situaţia de a nu avea candidat, Diaconescu a acceptat.
Campanie cu frâna de mână trasă
Campania sa a început prost. Nu numai că trebuia să se bată cu candidaţii celorlalte partide, dar trebuia să mai înfrunte încă un candidat de la PSD: Sorin Oprescu, susţinut de Ion Iliescu şi garda veche din partid.
Mai mult, campania lui Diaconescu a continuat tot aşa cum a şi început. S-a trezit abandonat de partid. În timp ce Ion Iliescu şi alţi lideri PSD ţineau pledoarii în favoarea celuilalt candidat, Sorin Oprescu, stafful de campanie amâna organizarea de acţiuni electorale. Din acest motiv, în prima jumătate a campaniei materialele publicitare ale candidatului Diaconescu au lipsit. Afişele au fost tipărite cu întârziere şi în cantităţi mici, iar panourile publicitare sunt apariţii rare în panotajul electoral din Bucureşti. Impresia că Diaconescu a fost sabotat din interiorul PSD a alimentat ipoteza blatului dintre social-democraţi şi Oprescu. Practic, Diaconescu a fost „dat mai încet“ pentru ca Oprescu „să se audă mai tare“.
După trei săptămâni de campanie, sondajele îl situează pe candidatul PSD doar pe locul 4 la un scor de 10%-14%.
Voturile PSD, mâncate de Oprescu
De-a lungul carierei, Cristian Diaconescu nu a fost amestecat în scandaluri de corupţie. Singurele atacuri au fost indirecte şi au vizat-o pe soţia sa, Mariana Diaconescu, pe vremea când era director al EXIMBANK. Acest caz a făcut şi obiectul unui dosar al DNA care a pornit de la un raport al Curţii de Conturi, unde se acuza un prejudiciu de 5 milioane de euro adus băncii.
Dincolo de acest aspect, Cristian Diaconescu şi-a construit o imagine bună şi s-a propulsat ca unul dintre liderii de viitor al PSD care ar putea intra în cărţi şi pentru preşedinţia partidului, şi pentru postul de prim-ministru.
Numeroasele sale prezenţe la talk-show-urile politice i-au sporit notorietatea. Se pare că acest lucru nu a fost suficient, deoarece, în bătălia pentru Capitală, a fost surclasat de celă lalt candidat provenit din PSD, Sorin Oprescu, care i-a tras o mare parte din voturile social-democraţilor.
CV
Vârsta: 48 de ani
Familie: căsătorit, un copil
Profesia: jurist; în 1983, a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti
Carieră: începând cu 1983, a fost judecător. Din 1990, a intrat în MAE, ocupând diverse funcţii până la cea de secretar de stat. Din 2003, a fost numit ministru al justiţiei în guvernul Năstase, iar după alegerile din 2004, a devenit senator de Constanţa şi preşedinte al Comisiei de Apărare
Apartenenţă politică: vicepreşedinte PSD
Avere: are un apartament şi o casă în Bucureşti, pentru care a contractat un credit de 138.000 de euro. Mai deţine o casă în Stâlpeni (judeţul Argeş) şi un autoturism Ford. În afară de salariul de senator, mai are venituri din cabinetul de avocatură. Soţia sa are venituri de opt ori mai mari ca el. Salariul de director la ASIROM i-a adus soţiei, în 2007, 282.000 de lei
CITIŢI ŞI:
Diaconescu: "Legea în Bucureşti este acum ilegalitatea"
Prima confruntare Oprescu-Diaconescu
Alegătorii către Diaconescu: "Plecaţi din PSD şi ieşiţi sigur primar!"