Diabetul şi hipertensiunea distrug rinichii

Diabetul şi hipertensiunea distrug rinichii

Trei sferturi din pacienţii care suferă de boli cronice de rinichi au ca boală de bază diabetul sau hipertensiunea.

În România nu există statistici exacte în ceea ce privește numărul de bolnavi cronici de rinichi, însă se estimează că în jur de 15% din populația țării suferă din cauza acestor afecţiuni. Mai grav este că afecţiunile renale spun însoţite de boli de inimă și de diabet în special. „În România, principala cauză de deces a pacienților cu boli de rinichi este reprezentantată de complicațiile cardiovasculare. De fapt, pacienții nu mor de rinichi, ci de inimă”, avertizează prof. dr. Adalbert Schiller, președintele Societății Române de Nefrologie.

Mulți dintre bolnavii de rinichi nu ajung să primească tratamentele necesare. „În stadiile avansate ajung doar 0,4-0,21% din pacienți pentru că restul mor. Probabilitatea să moară este mult mai mare decât să ajungă să facă dializă sau transplant”, mai spune medicul Adalbert Schiller.

Printre factorii de risc care favorizează apariţia bolilor de rinich se numără fumatul, hipertensiunea, boli autoimune, factori genetici. Pentru a elimina suspiciunile, medicii recomandă să vă faceți perioadic analize de urină (albuminurie).

Prevenție printr-un stil de viață sănătos

Cel mai eficient mod de a ține la distanță bolile renale este adoptarea unui stil de viață sănătos. „Conform unui studiu făcut pe 100.000 de femei care nu aveau boli asciate (afecțiuni cardio-vasculare, diabet), cele care aveau un stil de viață sănătos (ce cuprindea activitate fizică zilnică, greutate corporală normală, dietă echilibrată, nu fumau și nu consumau alcool în cantități mari) riscul era cu 85% mai mic să dezvolte evenimente cardiovasculare sau boli renale”, a explicat prof. dr. Radu Lichiardopol,  Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Ne puteți urmări și pe Google News