Diabetul face ravagii printre români. Începeți să vă monitorizați glicemia începând de astăzi!
- Sandra Săl ăgean
- 14 noiembrie 2018, 00:00
Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Această zi este marcată la nivel internaţional de toate asociaţiile membre IDF, de furnizorii de servicii de sănătate şi de persoanele afectate de diabet, fi ind cea mai mare campanie mondială de informare despre această boală.
În prezent, la nivel mondial, trăiesc peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet. Cele mai multe cu diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată, dieta sănătoasă, echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață.
Aproape 2 milioane de diabetici adulți, în România
Conform studiului PREDATORR „Prevalența diabetului și prediabetului la populația adultă din România”: în anul 2017 la o populaţie adultă de 14382000 erau înregistrate 1785300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4%; în topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se află Regiunea Sud-Muntenia, unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%, urmată de Regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o prevalenţă a diabetului de 12,79%, Regiunea Nord-Est (12, 38%), regiunile Sud-Oltenia (12, 1%), Nord-Vest (11, 69%) şi Sud-Est (10,44%); regiunile cu cei mai puţini diabetici sunt Regiunea Vest (8,2%) şi Regiunea Centru (9,99%). Deoarece în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare.
O nouă campanie
Tema campaniei pentru anii 2018-2019 este „Familia și diabetul”. A fost aleasă o perioadă de doi ani pentru o aliniere a campaniei la planul strategic actual al IDF și pentru a facilita planificarea, realizarea, promovarea și participarea.
Materialele și acțiunile pe care le va realiza IDF în timpul celor doi ani de campanie vor urmări: creșterea conștientizării despre impactul pe care îl are diabetul asupra familiei și rețeaua de sprijin pentru cei afectați, precum și promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea, prevenirea și educația despre diabet.
Familiile joacă un rol-cheie în abordarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul tip 2 și e nevoie să beneficieze de educația, resursele și mediul necesare unui stil de viață sănătos.
Cum se poate reduce povara prin diabet?
Măsurile simple pentru stilul de viață s-au demonstrat a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului de diabet tip 2.
Prevenția constă în:
Să atingă și să mențină greutatea corporală normală;
Să fie active fizic – cel puțin 30 minute de activitate regulată, moderată ca intensitate în majoritatea zilelor; mai multă activitate este necesară pentru controlul greutății;
Să mănânce alimente sănătoase, cu evitarea aportului de zahăr și grăsimi saturate;
Să evite consumul de tutun – fumatul crește riscul de diabet și boli cardiovasculare.
Legume, nuci și carne albă
Recomandările Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF) cu privire la alimentația sănătoasă pentru populația generală sunt următoarele:
Alegeți apă, cafea sau ceai în loc de suc de fructe sau alte băuturi îndulcite cu zahăr. Mâncați cel puțin trei porții de legume în fiecare zi.
Mâncați până la trei porții de fructe proaspete în fiecare zi.
Alegeți pentru o gustare nuci, o bucată de fruct proaspăt sau iaurt neîndulcit.
Limitați consumul de alcool la maximum două băuturi standard pe zi.
Alegeți carnea albă, pui sau fructe de mare în loc de carne roșie sau procesată.
Alegeți untul de arahide în loc de ciocolată sau gem.
Alegeți pâine, orez, paste din făină integrală, în loc de pâine, orez, paste din făină albă.
Alegeți grăsimi nesaturate (uleiuri de măsline, canola, porumb sau floarea-soarelui), în loc de grăsimi saturate (unt, ghee, uleiuri de cocos sau de palmier).