Dezvăluirile unui fost ofițer MI6: De ce desantul lui Putin în Siria a făcut să explodeze Occidentul?

Dezvăluirile unui fost ofițer MI6: De ce desantul lui Putin în Siria a făcut să explodeze Occidentul?

De la începutul campaniei militare a Rusiei în Siria, presa mondială s-a grăbit să-l atace pe Vladimir Putin și intențiile sale strategice. Este oare o recrudescență a Războiului Rece sau este ceva mult mai profund?

Într-o analiză pentru Huffington Post, Alastair Crooke, fost ofițer MI6, spune că deși, inițial, SUA au sugerat că nimic nu se schimbă în campania lor, administrația Obama a fost luată prin surprindere de rapiditatea acțiunii Rusiei. Ritmul atacurilor aeriene rusești a fost impresionant, lăsând SUA și aliaților lor prea pu țină libertate de acțiune. Oponenții președintelui Obama au spus că Putin a păcălit (din nou) America.

Autoritățile de la Washington au încercat să păstreze inițiativa politică, acceptând, implicit, asumarea rolului militar de către Rusia. SUA speră să aibă un cuvânt de spus în privința viitorului Siriei, iar secretarul de stat John Kerry a acceptat că Bashar al-Assad poate rămâne la putere, pentru o perioadă de tranziție.

Război informațional

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă tactică a SUA a fost „abținerea”: un război informațional sugerează că Rusia s-a angajat să lovească numai ISIS, deși Moscova nu a spus niciodată asta. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost foarte limpede: Rusia țintește ISIS și „alte grupări teroriste”. Deși oficiali americani au declarat că „moderații” din opoziția armatei siriene, antrenați de CIA, sunt atacați, în realitate nu există „jihadiști moderați”, există doar jihadiști mai mult sau mai puțin legați de ISIS sau de Al-Qaida.

Nouă alianță militară

Ceea ce irită Occidentul este faptul că acțiunea Rusiei ar putea marca transformarea în realitate a ceva extrem de grav: Organizația de Cooperare Shanghai (SCO) să devină o alianță militară periculoasă. SCO, fondată în 2011, cuprinde; Rusia, China, Kazahstan, Kîrgîstan, Tadjikistan și Uzbekistan, cărora, din 2016, li se vor alătura încă două puteri nucleare, India și Pakistan. Oficial, alianța 4+1 - Rusia, Iran, Irak, Siria și Hezbollah - nu funcționează sub marca SCO, dar poate deveni pilotul unei coaliții militare ne-Occidentale, care să fie folosită pentru a contracara influența NATO în zonă.