Dezvăluirile despre „Filiera ucraineană” - arma nucleară a lui Trump

Dezvăluirile despre „Filiera ucraineană” - arma nucleară a lui Trump

„Aș vrea să aflu ce este cu toată această afacere din Ucraina, cu CrowdStrike. Cred că acolo este unul dintre magnații voștri.”

Aceste fraze îi aparțin lui Donald Trump și fac parte din faimoasa convorbire pe care a avut-o pe 25 iulie cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru care a fost începută procedura de impeachment.

CrowdStrike este o companie cibernetică cu sediul în Statele Unite, care a fost angajată de Comitetul Național Democrat și care a afirmat că a depistat atacul cibernetic rus asupra serverului Democraților cu cinci luni înainte de alegerile din noiembrie 2016. E-mail-urile furate au fost publicate apoi de WikiLeaks.

Unul dintre co-fondatorii CrowdStrike este Dmitri Alperovici, născut în 1980 la Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trump i-a cerut lui Zelenski să-l ajute să găsească serverul DNC, pe care, în mod straniu, FBI nu l-a confiscat pentru anchetă.

„Se spune că serverul s-ar afla în Ucraina”, i-a spus Trump omologului său. „Aș vrea ca Procurorul General (William Barr) să te sune pe tine sau oamenii tăi și să mergeți până în profunzimea afacerii.”

În cadrul unei conferințe de presă organizate de Donald Trump în luna octombrie, în Biroul Oval, el a întrebat de nu mai puțin de opt ori unde este serverul DNC și cum a fost posibil să dispară.

Afacerile suspecte ale fiului vicepreședintelui democrat Joe Biden în Ucraina în aceeași perioadă, au alimentat teoria că amestecul asupra alegerilor americane a fost realizat din Ucraina, nu din Rusia, și a fost de fapt o făcătură a Democraților.

Adversarii lui Trump – politicieni, presă, foști membri ai serviciilor secrete – resping cu indignare această teorie:

„Trump a distrus politica americană cu teoria lui fictivă despre amestecul Ucrainei în alegeri. Care contrazice concluzia absolută, unanimă, bazată pe fapte, că Rusia, nu Ucraina a fost autorul”, spunea pe 21 noiembrie la CNN, Andrew McCabe, fost director adjunct al FBI. Despre McCabe au apărut dovezi că a participat și încurajat o acțiune a angajaților superiori ai serviciului de a împiedica alegerea lui Trump la Casa Albă.

Însă teoria cu implicarea Ucrainei în alegerile americane nu este nouă. Ea a fost susținută chiar de presa care ulterior s-a sucit cu 180 de grade, acuzând Rusia. Aceeași presă care acum îl acuză pe Trump de teoria conspirației.

Iată mai jos câteva citate din presa apărută înainte li după alegerile din noiembrie 2016:

Financial Times – 28.08.2016:

Viziunea dlui Trump, care l-a elogiat pe marele inamic al Ucrainei, Vladimir Putin, devenind liderul celui mai mare aliat al țării, l-a determinat nu doar pe dl Leșenko (ziarist și membru în partidul lui Poroșenko - n.r.) ci și pe liderii politici de la Kiev să facă ceva ce nu ar fi încercat niciodată: să intervină, chiar și indirect, în alegerile americane.”

Politico – 11.1.2017

Politico a scris că guvernul ucrainean a încercat să o ajute pe Hillary Clinton și să-l submineze pe Donald Trump:

„Guvernul ucrainean a încercat oficial să o ajute pe Hillary Clinton și să-l submineze pe Trump ridicând semne de întrebare despre capacitatea acestuia de a ocupa postul (de președinte – n.r.). De asemenea, el (guvernul de la Kiev – n.r.) a răspândit documente care îl implicau pe un înalt consilier al lui Trump în acte de corupție și au sugerat că investighează această afacere, pentru ca după alegeri să dea înapoi.”

Același ziar a scris și că un american de origine ucraineană, care a oferit consultanță NDC s-a întâlnit cu înalți oficiali la ambasada Ucrainei de la Washington, pentru a le prezenta presupusa existență dintre Donald Trump și Rusia pe filiera Paul Manafort.

Financial Times – 22.12.2016

FT a scris că Rusia a folosit tehnologie ucraineană pentru atacul său cibernetic asupra DNC la alegerile din 2016. Potrivit relatării, tehnologia folosită la piraterie a fost operată din estul Ucrainei.

Politico – 23.02.2017

Politico a scris că un parlamentar ucrainean a încercat să-l contacteze pe consiliierul lui Trump, Paul Manafort, susținând că are materiale compromițătoare despre cei doi.

„Comunicațiile, nedatate, care ar fi avut loc de pe iPhone-ul fiice lui Manafort, includ un SMS care pare să vină de la un parlamentar ucrainean, numit Serhi Leșcenko, încercând să ia legătura cu tatăl ei, în care afirmă că are informații politice compromițătoare atât despre Trump cât și despre Manafort.”

New York Times – 12.12.2018

Justiția ucraineană a stabilit că transmiterea către Manafort a informațiilor despre alegerile din SUA din 2016 a fost ilegală.

„Ambii parlamentari au afirmat că dacă publicarea informațiilor despre mizerii a încălcat legea, atunci ar trebui considerată ca o  ilegală de a influența alegerile americane prezidențiale în favoarea lui Hillary Clinton, subminând campania lui Trump.”

Presa care astăzi susține că amestecul Ucrainei în alegerile americane este o „teorie falsă” este aceeași presă care relata despre amestecul Ucrainei în alegeri, cu câțiva ani în urmă.

Impeachmentul pus la cale de Democrați amenință să le explodeze drept în față.