Evenimentul Zilei > Actualitate > Dezvăluiri incendiare despre execuția soților Ceaușescu. A rupt tăcerea după 30 de ani
Dezvăluiri incendiare despre execuția soților Ceaușescu. A rupt tăcerea după 30 de ani

Dezvăluiri incendiare despre execuția soților Ceaușescu. A rupt tăcerea după 30 de ani

Ionel Boeru, comandantul plutonului de execuție al soților Ceaușescu, a declarat că regretă că a omorât doi oameni

Comandantul plutonului care i-a executat la Târgoviște pe Nicolae și Elena Ceaușescu pe data de 25 decembrie 1989, a rememorat la Antena 3, evenimentele petrecute în ziua morții celor doi. Colonelul Ionel Boeru a declarat că era în concediu la părinți când a primit ordin să se întoarcă la unitate.

„Aflasem că se întâmplase ceva la Timișoara. În Gara de Nord m-am întâlnit cu unul din colegii mei cercetași și mi-a zis să fug la unitate că treaba e urâtă”, a povestit colonelul Ionel Boeru.

Întrebat ce a simțit în momentul în care a asistat la execuția soților Ceaușescu, Ionel Boeriu a declarat: „Regret, dar nu înseamnă că nu aș face același lucru. Regret că am luat viața a două ființe umane”.

„Pe 17 decembrie seara (1989 – n.red.)am ajuns la unitate. Pe data de 18, secretarul de partid a primit ordin ca unitatea să se adune și noi să dăm un vot de încredere că s-au luat măsuri la Timișoara și că nu suntem de acord cu ce fac huliganii la Timișoara. Pe data de 21 forțele luptătoare din unitatea de la Boteni pleacă în București cu misiunea să-l apere pe Ceaușescu, ulterior misiunea s-a schimbat pentru că pe 22 Ceaușescu a plecat. Pe data de 22 s-a dat la televizor că general Milea s-a sinucis. Minciună. Generalul Milea a fost ucis, pentru că pe data de 21 Milea a dat ordin ca armata să se retragă în cazări. Armata a fost folosită ca forță de represiune. Noi aveam în jurământul militar să ne apărăm țara, poporul și comandantul suprem, care era Nicolae Ceaușescu”, a declarat colonelul, întrebat cum a trăit Revoluția.