Ungaria permite aliaților occidentali să-I folosească, în secret, spațiul aerian pentru a transporta ajutor militar în Ucraina. O astfel de informație, neconfirmată, apare într-unul din documentele serviciilor secrete americane care au apărut în spațiul public. De la războiul declanșat de Rusia, în februarie anul trecut, Ungaria a refuzat să furnizeze arme Ucrainei.
Documentele serviciilor secrete americane care au apărut în spațiul public indică faptul că Budapesta ar ajuta, în secret, la livrarea de arme către Ucraina. Astfel, oficialii de la Budapesta permit, în ciuda declarațiilor publice, conform acestor documente, folosirea spațiului său aerian pentru transportul ajutorului către Ucraina.
Unul dintre documentele scurse, dar neverificate, descrie un plan conform căruia piloții ucraineni zboară cu elicopterele donate din Croația în Ucraina „prin spațiul aerian ungar”, a scris Politico.
De la declanșarea războiului din Ucraina, de către Rusia, în februarie anul trecut, Ungaria a condamnat invazia, dar a rămas în relații cordiale cu Moscova. Mai mult, regimul de la Budapesta a refuzat să furnizeze arme Ucrainei și s-a declarat împotriva impunerii de sancțiuni regimului condus de Vladimir Putin. Guvernul maghiar a afirmat că sancțiunile și furnizarea de arme nu sunt măsuri care să aducă pace în război.
Budapesta a amenințat, în nemumărate rânduri că se va opune prin veto la anumite sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Moscovei. Viktor Orban a întârziat adoptarea unui important pachet de finanțare european de 18 miliarde de euro pentru Kiev.
Franța amîână livrarea sistemelor SAMP-T
Alte documente pe care jurnaliștii Politico le-au descoperit într-un fond mai mare, scurse online, susține că Franța ar fi spus Italiei, la 22 februarie, că sistemele de apărare aeriană SAMP-T promise în comun Ucrainei nu vor fi gata de livrare până în iunie.
La începutul lunii februarie, Ministerul italian al Apărării a declarat că cele două părți au convenit să livreze sistemele de apărare aeriană Ucrainei. Acestea urmau să ajungă la Kiev „în primăvara anului 2023”, potrivit postului de știri ANSA.
Ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, a declarat pentru Le Figaro, într-un interviu publicat la 28 martie, că Franța va livra „foarte curând” sisteme de apărare antiaeriană SAMP/T. De altfel, trupele ucrainene au terminat deja antrenamentul pe aceste sisteme.
Deși oficialii ucraineni au respins inițial aceste documente care au apărut în spațiul punlic „false”, o sursă apropiată președintelui Volodimir Zelensky a declarat pentru CNN că oficialii de la Kiev și-a modificat o parte din planurile militare în urma scurgerii de informații.