Dezvăluiri despre starea bătrânilor din azilele vizate de DIICOT: „De foame, și-au mâncat hainele”

Dezvăluiri despre starea bătrânilor din azilele vizate de DIICOT: „De foame, și-au mâncat hainele” Sursa foto: Dreamstime.com

Bătrânii eliberați din cele trei azile din județul Ilfov erau deshidratați, înfometați și murdari din cap până-n picioare. Informația a fost dezvăluită de unul dintre medicii care i-au preluat pentru îngrijire, după perchezițiile DIICOT. Mai mult, conform surselor medicale, la investigații s-a descoperit că unii aveau în stomac nasturi sau mărgle, despre care se crede că le-ar fi înghițit de foame.

Medicii care i-au preluat pe bătrânii cazați în cele trei azile din Ilfov vizate de DIICOT au dat detalii despre cazurile cu care s-au confruntat. Potrivit acestora, din cei 100 de bătrâni pe care i-au evaluat medical, după perchezițiile DIICOT, 42 au necesitat investigații medicale. Aceștia au fost internați la trei spitale de urgență din București, Militar Central, Floreasca și Gerota. Un număr de șase persoane au avut nevoie de internare.

„Niciodată nu am văzut persoane atât de slabe și de murdare ca cele aduse de la aceste azile. Iar noi ne confruntăm zilnic cu cazuri sociale, cu oameni ai străzii! (…) Bătrâni deshidratați, înfometați și murdari din cap până-n picioare. Persoane bolnave, incapabile să se îngrijească singure, au fost lăsate să moară”, a declarat un cadru medical din cadrul secției UPU SMURD a Spitalului de Urgență Floreasca, citat de libertatea.ro.

De asemenea, un doctor din cadrul Spitalului de Urgență Dimitrie Gerota a declarat, sub protecția anonimatului, că doi pacienți au rămas spitalizați pentru a fi echilibrați, în vreme ce restul au fost transferați la Spitalul Militar.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Când au sosit la noi am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele….”, a spus doctorul, conform sursei citate.

ANPIS a cerut retragerea acreditării centrelor de îngrijire

Medicul a comparat cazurile persoanelor neglijate din azilele din Voluntari și Afumați cu atrocitățile din lagărele naziste de exterminare.

„Cei aduși la noi nu au fost numai bătrâni bolnavi, ci și persoane adulte, cu afecțiuni psihice. Ceva nu înțeleg!? Aceste azile trăiau din veniturile obținute de pe urma acestor persoane vulnerabile. Ce interes aveau să-i lase să moară pe cei care le aduceau bani?! Doar dacă există o rețea care se ocupă cu traficul acestor tipuri de pacienți!”, a mai spus medicul.

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a început procedura legală pentru retragerea acreditării centrelor de îngrijire şi asistenţă din Afumaţi şi Voluntari ale Asociaţiei „Sf. Gabriel cel Viteaz”. În aceste locuri, bătrânii erau ținuți în condiții inimaginabile, flămânzi și fără îngrijire medicală, cu răni până la os și plini de fecale.

Ministerul Muncii a anunțat că Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a transmis o adresă către ANPIS prin care a propus retragerea licenței de funcționare a celor două centre.

Bătrâni ținuți în condiții inumane la azil

Marți dimineață, o Poliția Română și DIICOT au descins la trei azile pentru persoane vârstnice din județul Ilfov. Aici au fost descoperite aproximativ 100 de persoane care erau ținute în condiții inimaginabile, flămânde și fără îngrijire medicală, de două grupuri infracționale, după cum a relatat Poliția Română.

Conform DIICOT, 26 de suspecți au fost duși la audieri în cadrul unei anchete care vizează tratamente inumane ori degradante la care erau supuse persoanele adulte, încadrate în grad de handicap. DIICOT a anunţat că 24 de persoane au fost reţinute, în timp ce alte două (femei - una dintre acestea fiind într-un stadiu avansat de sarcină) au fost plasate sub control judiciar, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

Un număr de 56 de bătrâni găsiţi în condiţii inumane în cele trei azile au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale.

Din cercetări a reieşit că, din 2021 şi până în prezent, două instituţii publice publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociaţii, care nu deținea licență de funcționare, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidenţial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap. Anchetatorii au stabilit că au fost încălcat prevederile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

O asistentă descrie condițiile de cazare drept bune

După descinderile DIICOT, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a doi dintre inculpații reținuți. Este vorba de Ștefan Godei, președintele Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz” și de fratele lui. 

Alții 10 inculpați au primit arest la domiciliu sau control judiciar. Una dintre asistentele medicale care a fost pusă sub control judiciar, Claudia Costescu a caracterizat condițiile din centrele groazei drept bune. Ea le-a comparat cu condițiie de detenție în care au fost ținuți inculpații din dosar.

„Bune. Sunt condiții bune comparativ cu detenția unde am fost noi, e inuman ce este acolo”, a răspuns asistenta la ieșirea din Tribunal.

Asistenta a negat acuzațiile care i-au fost aduse, subliniind că n-are nimic să-și reproșeze și că tot ce s-a scris în presă „sunt informații eronate”.