Putin a avut pe masă un acord de pace acceptat de Ucraina, dar l-a respins

Putin a avut pe masă un acord de pace acceptat de Ucraina, dar l-a respinsSursa foto :Kremlin

Trimisul lui Vladimir Putin în Ucraina i-a spus liderului de la Kremlin, la începutul războiului, că a încheiat un acord provizoriu cu Kievul care să satisfacă cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO. Sursele, citate de Reuters, spun că Putin a respins acordul și a continuat campania militară,.

Trimisul de origine ucraineană, Dmitri Kozak, i-a spus lui Vladimir Putin că el crede că înțelegerea pe care a încheiat-o la Kiev înlătură necesitatea de a mai declanșeze invazia Ucrainei. Recomandarea lui Kozak pentru liderul de la Kremlin de a accepta acordul a fost raportată în premieră de către Reuters.

Putin afirmase în mod repetat înainte de război că NATO și infrastructura sa militară se strecoară tot mai aproape de granițele Rusiei, căutând să accepte noi membri din Europa de Est și că alianța se pregătea de aderarea Ucrainei. Iar Putin a spus public că aceasta reprezintă o amenințare existențială pentru Rusia, forțându-l să reacționeze.

Deşi consilierul i-a adus o veste bună, Putin a respins acordul de pace cu Ucraina

În ciuda faptului că susținuse anterior negocierile, Putin a spus clar, atunci când i-a fost prezentat acordul obținut de Kozak, că aceste concesii negociate de consilierul său nu mergeau suficient de departe și că și-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor porțiuni de teritoriu ucrainean, au declarat sursele Reuters.

Întrebat despre informațiile Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Acest lucru nu are absolut nicio legătură cu realitatea. Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Este o informație absolut incorectă”. Kozak nu a răspuns la solicitările de comentarii trimise prin intermediul Kremlinului. Iar Kozak nu a răspuns solicitărilor de comentarii solicitate de Reuters.

Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean, a declarat că Rusia a folosit negocierile ca o perdea de fum pentru a pregăti invazia sa, dar nu a răspuns la întrebări privind fondul discuțiilor și nici nu a confirmat că s-a ajuns la un acord preliminar.

„Putin pur și simplu a schimbat planul pe parcurs”

Două dintre cele trei surse au declarat că un efort pentru finalizarea acordului a avut loc imediat după invazia Rusiei din 24 februarie. În câteva zile, Kozak a crezut că are acordul Ucrainei cu privire la principalii termeni pe care Rusia îi căuta și i-a recomandat lui Putin să semneze înțelegerea, au declarat sursele.

„După 24 februarie, lui Kozak i s-a dat mână liberă, a avut undă verde; a obținut acordul. L-a adus înapoi și i-au spus să plece. Totul a fost anulat. Putin pur și simplu a schimbat planul pe parcurs", a declarat una dintre sursele apropiate de conducerea rusă.

Cea de-a treia sursă - care a fost informată despre evenimente de către persoane care erau la curent cu discuțiile dintre Kozak și Putin - a fost de altă părere în ceea ce privește momentul, spunând că Kozak i-a propus acordul lui Putin și că acesta a fost respins, chiar înainte de invazie. Toate sursele au cerut să rămână anonime deoarece împărtășesc informații interne sensibile.

Chiar dacă Putin ar fi consimțit la planul lui Kozak, rămâne incert dacă războiul s-ar fi încheiat

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski sau oficiali de rang înalt din guvernul său s-au angajat în acest acord.

Kozak, care are 63 de ani, este un locotenent loial lui Putin de când a lucrat cu el în anii 1990 la biroul primăriei din Sankt Petersburg. Kozak era bine plasat pentru a negocia un acord de pace deoarece, începând din 2020, Putin l-a însărcinat să poarte discuții cu omologii ucraineni cu privire la regiunea Donbas din estul Ucrainei, care a fost controlată de separatiștii susținuți de Rusia după 2014.

După ce a condus delegația rusă în discuțiile cu oficialii ucraineni de la Berlin din 10 februarie - intermediate de Franța și Germania - Kozak a declarat într-o conferință de presă nocturnă că ultima rundă a acestor negocieri s-a încheiat fără un progres.

Kozak a fost, de asemenea, unul dintre cei prezenți atunci când, cu trei zile înainte de invazie, Putin și-a adunat șefii militari și de securitate și principalii consilieri în sala Ekaterinski de la Kremlin pentru o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei.

Ce este şi mai interesant, camerele televiziunii de stat au înregistrat doar o parte a reuniunii

Odată ce camerele de filmat au fost scoase din sala vastă cu coloane neoclasice și tavan cu boltă, Kozak s-a pronunțat împotriva luării de către Rusia a oricăror măsuri pentru escaladarea situației cu Ucraina, au declarat două dintre cele trei persoane apropiate conducerii ruse, precum și o a treia persoană care a aflat despre cele întâmplate de la persoane care au participat la reuniune.

O altă persoană intervievată de Reuters, care a ajutat la discuțiile de după invazie, a declarat că discuțiile s-au destrămat la începutul lunii martie, când oficialii ucraineni au înțeles că Putin s-a angajat să continue invazia pe scară largă.

La șase luni de la începutul războiului, Kozak rămâne în funcția de adjunct al șefului de cabinet al Kremlinului. Dar el nu se mai ocupă de dosarul ucrainean, potrivit a șase dintre sursele care au vorbit cu Reuters. „Din câte văd, Kozak nu mai este nicăieri”, a declarat una dintre surse, potrivit Reuters.