Dezgheț în relația România-Austria. Surse: Austria nu va oferi un termen pentru aderare
- Dinu Marian
- 25 aprilie 2023, 18:49
Așteptările României sunt în continuare moderate în legătură cu aderarea la spațiul de liberă circulație. Însă, sunt evidente semnele de dezgheț în dialogul româno-austriac, blocat de campania electorală din Austria până recent.
A patra întâlnire a miniștrilor de Interne român și austriac, pe anul acesta, are loc miercuri la București. Nu va fi pusă în discuție o data fixă pentru 2023, dar Lucian Bode și omologul lui vor semna acorduri importante ce țin de securitatea transfrontalieră.
Așa cum a precizat Gerhard Karner înaintea vizitei la București, „România şi Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securităţii. Obiectivul nostru comun este de a continua să exercităm presiuni asupra Comisiei Europene, în primul rând pentru a face mai robustă gestionarea frontierelor externe şi de a sprijini ţări precum România în acest sens. Numai un management funcţional al frontierelor externe permite libertatea de călătorie fără graniţe în cadrul Uniunii Europene”, a declarat ministrul austriac de interne, Gerhard Karner.
Ce spune ministrul de Interne al Austriei despre votul pe Schengen
Ministrul austriac de Interne lasă să se înțeleagă că votul din decembrie nu a fost unul împotriva României, aspect subliniat în repetate rânduri de partea română, care a documentat cu date statistice solide securitatea frontierelor țării noastre în fața migrației ilegale.
Amintim că Gerhard Karner este cel care, alături de cancelarul Austriei, s-a opus aderării României la Schengen, în ciuda tuturor argumentelor tehnice aduse de oficialii români. Tema migrației ilegale a fost una de campanie electorală, Austria având mai multe runde de alegeri în ultima perioadă. Post alegeri, tonul Austriei este unul moderat.
În decembrie, cancelarul german, Olaf Scholz a fost direct în această chestiune. „Germania se află ferm de partea României. Aceasta înseamnă – şi o spun şi astăzi, aici, răspicat – înseamnă şi obiectivul ca România să obţină, în sfârşit, în acest an statutul de membru deplin în spaţiul Schengen. Trebuie să onorăm eforturile României. O spun nu doar aici dar și în multe capitale europene și în discuții pe care le port la Bruxelles, pentru a-i convinge pe cei sceptici să fie de acord cu acest pas”, a declarat atunci cancelarul Germaniei.